Izgradnjom hladnjače, biće riješen dugogodišnji problem voćara

Kroz Finansijski mehanizam za održivi i integrisani lokalni razvoj, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske za grad Prijedor, obezbijedila je 100.000 KM, bespovratnih sredstava.

Namijenjena su za pomoć izgradnji regionalne hladnjače u Omarskoj, koja će služiti za skladištenje voćarskih i povrtarskih kultura. Realizacijom ovog projekta, poljoprivrednicima će biti omogućena veća konkurentnost na tržištu.

Izgradnjom hladnjače, biće riješen dugogodišnji problem prijedorskih voćara, koji će na ovaj način biti konkurentni na tržištu.

“Najprije će doprinijeti da ovo voćara što je ostalo, ostane da se bavi proizvodnjom. Mi zadnjih godina imamo situaciju da je većina ljudi odustala od voćarske proizvodnje”, kaže Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedor.

U izgradnju objekta do sada je uloženo 196.000 KM, dok će u drugoj fazi biti utrošeno još 70.000.

Sredstva, obezbijeđena za izgradnju, pozicioniraće Prijedor kao regionalnog lidera u ovoj oblasti. Uz sredstva IRB-a, projekat se realizuje sufinansiranjem Grada Prijedora.

“Za nas, naše voćare i povrtlare u Prijedoru, vrlo značajan projekat, i jedan novi model podrške razvoju poljoprivrede. Radi se o još jednom projekatu koji podržava IRB”, rekao je Mišo Reljić, savjetnik gradonačelnika Prijedora za poslove ekonomskog razvoja.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a Republike Srpske ističe da je prije pet godina bio u lokalnoj samoupravi kao odbornik, i kako kaže, predložio ovaj projekat da uđe u budžet Grada, za šta je dobio podršku.

“Ovom prilikom imam čast da potpišem ugovor sa Gradom Prijedorom”, dodao je Vrhovac.

Finansijski mehanizam, predstavlja projekat koji Investiciono-razvojna banka Srpske, realizuje sa svojim partnerima – ministarstvima finansija, uprave i lokalne samouprave, UNDP-em, i ambasadom Republike Švajcarske.

 

(RTRS)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.