Danas 28 godina od zločina na Korićanskim stijenama

Na današnji dan prije 28 godina na Korićanskim stijenama strijeljano preko 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora.

Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini je i nakon 28 godina od zločina nad 224 civila – logoraša logora Trnopolje, Omarska i Keraterm nad ponorom Korićanskih stijena, iskazao razočarenje politikom koju provode vlasti u BiH i istrajavaju na nekažnjavanju svih počinilaca takvih i sličnih zločina iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, te veličanju osoba koje stoje iza takvih nedjela.

Iz Saveza poručuju da svi narodi u Bosni i Hercegovini moraju stvarati jako, demokratski pravedno društvo koje će imati jake institucije, koje će u budućnosti spriječiti sve takve i slične aktivnosti, usmjerene ka nepravdi, poniženju i uništenju bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini.

Naglašavaju da će do kraja istrajavati u traženju pravde i istine na prostoru Bosne i Hercegovine i otkrivanju onoga što su logoraši proživjeli i podnijeli kao najveću žrtvu u vremenu rata u Bosni i Hercegovini, kao što je to slučaj i sa sudbinom logoraša sa Korićanskih stijena.

“Danas, kao i prethodnih godina, uz striktno poštivanje naredbi i mjera nadležnih organa u vezi sa pandemijom Kovid-19, posjetićemo lokalitet Korićanskih stijena i odati dužnu počast za više od 200 logoraša sa područja Prijedora koji su na tom mjestu prije tačno 28 godina likvidirani i bačeni u bezdan sa namjerom zločinaca da sakriju tragove svojih zlodjela”, najavljeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

(Vijesti.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.