BRIŠEVO-ZLOČIN KOJI OPOMINJE

U mjesnoj crkvi u selu Briševo, danas je služena sveta misa te je na taj način obilježena 28. godišnjica zločina koji je počinjen nad mještanima ovog sela, a ovome događaju prisustvovala je i ekipa RTV „Sana“.

Misu je predvodio banjalučki biskup, Franjo Komarica, a zbog pandemija korona virusa i zdravstvene situacije, ovogodišnjoj misi prisustvovao je nešto manji broj nekadašnjih stanovnika ovoga sela.

Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Ljubije, praktično je zbrisano s lica zemlje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo mjesto, koje su prije rata nastanjivali mještani hrvatske nacionalnosti, tada je potpuno porušeno i popaljeno, a samo u dva dana ubijeno je 68 nedužnih mještana.

Danas u Briševu niko ne živi, a obnovljeno je tek nekoliko kuća. Većina nekadašnjih mještana i njihovih potomaka danas boravi u Republici Hrvatskoj ili nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Ipak, rodnu grudu ne zaboravljaju. Okupljeni su u Udruženje Briševo, koje svoje sjedište ima u Zagrebu i okupljaju se nekoliko puta godišnje u rodnom selu.

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici nekolicine nevladinih organizacija i mirovnih inicijativa koji su poručili kako zločin nad mještanima Briševa ne smije biti zaboravljen i da mora biti kažnjen.

O životu koji je nekada cvjetao na ovim prostorima svjedoče samo ruševine kuća i imanja koje je potpuno zarobila bujna vegetacija.

O zločinu kojeg su pripadnici Šeste sanske brigade i Prijedorske brigade Vojske Republike Srpske počinili u ovom živopisnom selu prikupljena je obimna dokumentacija, a postoji i knjiga svjedočanstava preživjelih žrtava. Tokom krvavog pira ubijani su čak žene i djeca, a mnoga ubistva počinjena su na krajnje surov i sadistički način.

Zločin u Briševu se pominje u nekoliko sudskih predmeta koji su pred Haškim tribunalom vođeni protiv odgovornih funkcionera Republike Srpske, ali niko od neposrednih izvršilaca do danas nije kažnjen.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.