KOZARAC-Jutarnji trač…

Često u životu, kada nas poklopi neki belaj koji se učini kao nemoguć za riješiti, dogodi se još veći, i na taj način taj prvi nemogući odjednom postane beznačajan. Pesimisti bi rekli:”Može uvijek i gore…”, dok se optimista nada da u svakom zlu imaju dva dobra…

Tako je, na primjer, u Kozarcu krajem prošle i početkom ove 2020. godine bila velika briga o tome šta se dešava sa Inicijativom za formiranje Opštine Kozarac, vodile su se rasprave oko toga, a onda je došla Inicijativa iz Omarske koja predviđa do prisvoji znatan dio teritorije Kozarca, i postala još veća briga za budućnost našeg mjesta.

Ubrzo je i tema izgradnje budućeg auto-puta Banjaluka-Prijedor koji treba da prolazi kroz Kozarac postala vodeća tako da smo se manje brinuli oko toga da li ćemo i kada biti Opština te kako spriječiti buduću Opštinu Omarska da ne prisvoji dio naše teritorije…

Na sve te naše društvene brige, nekako s proljeća, došao je korona virus i okrenuo život naopačke te vratio nas na “fabričke postavke”, gdje se život sveo na:”Samo nek je zdravlja, biće svega…”

Promjenili su se prioriteti, velike su posljedice, ne samo kod nas već u čitavom svijetu i nepotrebno je sad o tome pisati jer se nažalost ta priča još nije završila niti se nazire kraj.

Nakon zatvaranja i samoizolacija, policijskog sata i drugih mjera, život se polako pokreće, već se navikavamo na “ples sa virusom” iako su mnoge stvari odgođene i već je sasvim sigurno da ove godine život u Kozarcu neće biti onakav kako smo već navikli da je u ljetnom periodu.

Mnogi događaji koji se već dugi niz godina organizuju kroz manifestaciju Dani Kozarca su odgođeni kao i mnoga svadbena druženja, okupljanja i slično. Briga za zdravlje i mjere koje su važeće jedan je od razloga zašto se događaji ne mogu organizovati a drugi je taj što je malo ili skoro nikako naših sugrađana došlo ove godine u Kozarac, upravo zbog pandemije i otežane mogućnosti za putovanje.

Kada je krenula pandemija razmišljao sam ovoj stranici, da li je uopšte više potrebna, može li se putem kozarac.ba okupiti grupa optimista zbog koje bi ovaj medij dobio na smislu i koju bi putem ove stranice informisali o dešavanjima, a koja bi preuzela neke aktivnosti i osmišljavala nove?

Razmišljao sam šta sa Udruženjem građana Optimisti2004-Kozarac, kako pronaći novu misiju, kako pokrenuti neke stvari. Razmišljao sam o 17. tradicionalnom turniru u košarci “Amir Ključanin”, kako sačuvati sedamnaest godina tradicije?

Iz mog ugla gledanja, dosta se tu stvari isprepliće i sami Optimisti su dosta vezani za kozarac.ba i obrnuto. To najbolje znaju naši stari zeleni članovi koji su bili podrška radu stranice i bili organizatori i učesnici mnogih događaja u Kozarcu od samoga početka našeg povratka.

U tim nekim “brigama” dani su se nizali, ponekad identični, vrijeme je donijelo neke događaje, promjene i požar…

Krajem prošlog mjeseca dogodio se požar u jednoj od prostorija koju koriste Optimisti2004-Kozarac, a gdje je i redakcija ove stranice i nažalost pretrpjeli smo dosta štete, kako zbog opreme i svega što je bilo u prostoriji tako i na samoj prostoriji odnosno stolariji, zidovima i podu tako da nam je sad trenutno najveća briga kako renovirati i opremiti prostoriju koju smo koristili za rad i druženje.

Dosta vas, koji ste upoznati sa ovim događajem, se javilo sa riječima podrške, i pitanjem hoćemo li pokretati akciju za prikupljanje sredstava za obnovu prostorije, već smo i dobili nekoliko donacija i ovom prilikom se želim zaista iskreno zahvaliti svima vama koji ste pisali i poslali donaciju.

U ovome periodu smo radili na čišćenju i pripremi prostorije kao i pronalaženja najbolje mogućnosti za renoviranje.

Ovaj put nam je potrebna vaša podrška i svi oni koji žele da nas pomognu u ovom projektu mogu svoj prilog uplatiti na Devizni ili Tekući račun Udruženja građana Optimisti2004-Kozarac sa obaveznom naznakom “Donacija za renoviranje prostorije”:

OPTIMISTI 2004 KOZARAC UDRUŽENJE GRAĐANA

OMLADINSKA BB, 79202 KOZARAC

Unicredit bank AD Banja Luka, Ul. Marije bursac 7, BA-78000 Banjaluka

SWIFT: BLBABA22

IBAN: BA39 5514 9048 0896 5244

 

Ili tekući račun KM:

Broj računa:29919217000

Lični transakcioni broj: 5514902208896152

O cijelom toku ove akcije kao i listi donatora informisaćemo vas putem ove stranice i FB-a, iskreno se nadam da ćemo uspjeti odraditi ovu akciju i da će ovo zlo donijeti dva dobra, da se ponovo na ovaj način okupimo i nastavimo dalje da se borimo za bolje uslove življenja u našoj zajednici…

Danas će  u 17 sati tužna povorka sa tabutima krenuti iz identifikacionog centra “Šejkovača” iz Sanskog Mosta. Na tom putu će se zaustaviti na Trgu ljiljana  gdje će se sa mosta baciti cvjetovi u rijeku Sanu. Planirano je da povorka stigne u memorijalni centar “Kamičani” u Kozarcu do 19 sati.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. u 20 sati će biti proučen tradicionalni kelime-i tevhid za šehide lijeve obale Sane u džematu Rizvanovići, dok će u 21:30 na memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu biti proučen kelime-i tevhid za sve šehide Prijedora.

U ponedjeljak, na dan dženaze je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ autora dr. Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra u „Kamičani“ će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Vjerski program uoči dženaze počinje u 12:15 minuta. U 13:00 će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz. Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje „Kamičani“.

Pored reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, svoje prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade F BiH, podpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate. Zbog pandemije koronavirusa i obaveznog poštivanja donesenih mjera, svi oni koji budu dolazili na dženazu dužni su se pridržavati epidemioloških mjera nošenja maske i držanja distance. Organizatori su pripremili tzv. boksove gdje će se izvšiti dezinficekcija i pregled za sve one koji dolaze.

Direktan televizijski prijenos programa iz memorijalnog centra „Kamičani“ od 12:10 minuta će realizovati Televizija Unsko-sanskog kantona, a njen signal će preuzimati Televizija Bir i Hayat tv, te brojne druge medijske kuće.

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.