Trnopoljske hair česme

Priča o Trnopoljskim hair česmama je zapravo počela 26.05. 1992 godine kada su vlasti bosanskih srba u mjestu Trnopolju otvorili logor za civilno nesrpsko stanovništvo. Većina trnopoljaca je i sama prošla kroz taj logor, da bi oni koji su preživjeli završili u nekoj od zapadnih zemalja ili na slobodnoj teritoriji. Znači skoro sve nesrpsko stanovništvo izuzev manjeg broja ukrajinaca je protjerano i napušta Trnopolje.

U Trnopolje se poslije rata vraća manji dio predratnih stanovnika. Mnogi Trnopoljci i poslije rata ostaju rasuti od Kanade do Novog Zelanda . Mnoge ljude i dan danas riječ Trnopolje podsjeća na logor i stradanje. A Trnopolje nije samo logor, Trnopolje je mjesto gdje žive i gdje su kroz generacije živjeli dobri, vrijedni i časni ljudi.

Nastankom društvenih mreža (facebook, instagram i sl.) Trnopoljci se kroz te mreže uvezuju, skoro pa stidljivo počinju druženja.

Jedna takva grupa je nastala 14.04.2020 u vrijeme pandemije koronavirusa i za veoma kratko vrijeme je iskupila veliki broj trnopoljaca. Grupa nosi naziv “Trnopolje nekad i sad” i trenutno ima preko 800 članova,  kroz prisjećanja na neko prošlo vrijeme uskoro su shvatili da zajedno mogu uraditi mnogo više od običnog druženja. Tako je u toku mjeseca ramazana pokrenuta akcija prikupljanja sredstava da se izgradi bunar u Africi ili dovede voda gdje je to napotrebnije.

Mnogi se pitaju zašto voda a odgovor je zapravo toliko jednostavan. Dovesti nekome vodu je trajno dobro i sevapi teku sve dok se ta voda koristi.

Koordinator i inicijator te akcije je planirao jedan ili eventualno dva bunara ali je odaziv nadmašio sva očekivanja.

Nakon potrage po internetu za organizacijom koja bi to najpovoljnije i najsigurnije uradila, pronašli su da se u Bangladešu grade hair česme (ručne pumpe za vodu) za potrebe najsiromašnijih stanovnika.

Zaista velika zasluga pripada kontaktu koji im je omogućio da sigurno bude završeno prvih pet hair česmi.

Istovemeno je rezervisano novih pet za koje imaju iskupljena sredstva i uskoro bi trebala biti uplaćena. Treba napomenuti da su rezervisana i dva bunara u Senegalu (Afrika)  za koja su također prikupljena sva sredstva.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.