DNS na lokalne izbore u Prijedoru ide samostalno

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru Dragutin Rodić govorio je o trenutnoj situaciji unutar koalicije sa SNSD-om u svjetlu prethodnih događaja, ali i o planovima za lokalne izbore 2020. godine.

Nakon što je DNS u Prijedoru prvobitno najavio koaliciju sa SDS-om na sljedećim izborima, vlast u RS-u je krenula u “sječu DNS-ovih kadrova.”

U prijedorskom DNS-u su se naljutili zbog ovakve reakcije SNSD-a i Milorada Dodika na novu većinu i najavili samostalni izlazak na lokalne izbore u Prijedoru no da su raspoloženi za razgovore i pregovore.

Za razgovore su raspoloženi i u SNSD-u, međutim prema riječima predsjednik GO DNS Prijedor, postavljen je neprihvatljiv uslov – da DNS podrži SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika u ovom gradu.

“Naša ocjena je da ono što se dešava u Prijedoru nije slučajno, ukoliko se grad disciplinira na način kako je to Neko zamislio onda će politika ići u sasvim drugom pravcu”, poručio je Rodić i dodao:

“Politička borba je legitimna, ali nije uobičajena između opozicionih partnera. Čemu disciplinovanje gradske organizcije DNS-a sa nivoa RS?”

Rodić je još objasnio da je DNS u prošlosti mnogo puta išao na svoju štetu, a u korist koalicije kako bi dokazao da oni nisu ti koji destabiliziraju “najstabilniju i najdugovječniju koaliciju na Balkanu”:

“Svjedoci ste koliko je kadrova naših od 2018. godine opozvano, koliko ih je razriješeno, a DNS je uvijek imao snagu da to prevaziđe i da pokuša zbog stabilnosti Republike Srpske da djeluje u toj koaliciji.”

“Mogli smo mi i 2018. kada je konstituisan Dom naroda Parlamenta BiH da svojih osam glasova damo svom kandidatu u Parlamentu. U praksi nije zabilježeno da je jedan kandidat dobio nula glasova čak ni glasove svoje stranke samo da se sačuva kapacitet koalicije i da SNSD ima četiri delegata”, naglasio je Rodić.

Predsjednik GO DNS-a Dragutin Rodić zaključuje da između ove stranke i SNSD-a postoje nepremostive razlike kada su u pitanju stavovi prema Prijedoru, te da će u ovom gradu oni ići sa svojom politikom.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.