“Arcelor Mittal Prijedor” priznao utaju 6,4 miliona KM poreza

“Arcelor Mittal Prijedor” priznao je utaju poreza transfernim cijenama i sve utvrđene obaveze platio Poreskoj upravi Republike Srpske (PURS). Kompletna dokumentacija u tom predmetu utaje poreza dostavljena je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Naime, Studija transfernih cijena “Arcelor Mittala“, čiju je izradu naručila PURS, završena je krajem prošle godine i pokazala je da je “Mittal” imao transferne cijene sa dvije povezane firme, koje ne odgovaraju tržišnim, čime je Budžet RS-a oštećen za više od 3,3 miliona maraka, piše Capital.

U međuvremenu su izračunate i kamate, pa je dug “Mittala“ porastao na 6,4 miliona maraka.

To su za Capital potvrdili i u Poreskoj upravi koja je, nakon što je ustanovljeno da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim, kontrolom utvrdila da obračunati porez na dobit za period 2010-2013. godina iznosi ukupno 6,4 miliona KM sa kamatama.

“Ove obaveze su naložene sa dva rješenja. Poreski obveznik ‘Arcelor Mital Prijedor’ nije uložio žalbu i u potpunosti je izmirio ove rješenjima naložene poreske obaveze“, istakli su u PURS.

Potvrdili su da je “Poreska uprava Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, koje radi pod nadzorom nadležnog tužilaštva, dostavila zapisnike, rješenja i pomenutu Studiju transfernih cijena ‘Arcelor Mittal Prijedor'“.

Analizirana dokumentacija o transfernim cijenama “Arcelor Mittala” za period 2010-2013. godina pokazala je da je ta kompanija imala transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim sa kompanijama “Arcelor Mittal Zenica” i “Arcelor Mittal Sourcing”.

Priča u vezi sa transfernim cijenama u “Arcelor Mittalu” traje već nekoliko godina. Prvo rješenje Poreske uprave RS, kojim je utvrđeno da je prijedorska kompanija na osnovu transfernih cijena utajila oko 50 miliona KM, a koje je potvrdilo i Ministarstvo finansija, poništio je sud 2016. godine i sve vratio na početak.

U ponovljenoj kontroli Poreska uprava 2018. godine je utvrdila da “Mittal“ treba RS-u da plati 49 miliona KM, na što se ova firma ponovo žalila Ministarstvu finansija. Žalba je čuvana u ladici Ministarstva, a prema nezvaničnim informacijama, sve zbog zahtjeva Marka Pavića koji je više puta otvoreno štitio interese “Mittala”.

U međuvremenu je odlučeno da se uradi Studija transfernih cijena od strane nezavisne konsultantske kuće.

Istovremeno sa povlačenjem Marka Pavića sa pozicije predsjednika DNS-a Studija je završena, nakon čega “Mittal” plaća obaveze, značajno manje od prvobitno utvrđenih od strane PURS.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.