NA KOZARI UŽIVALO 120.000 TURISTA

Nacionalni park „Kozara“ u 2019. godini imao je više od 120.000 posjetilaca i spremno ih dočekuje u zimskoj sezoni.

Direktor Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora, Dragan Romčević, kaže da su rezultati dobri ako se uzme u obzir da vremenski uslovi prošle godine nisu išli u prilog posjetiocima.

– Zimska sezona je bila mnogo kraća u odnosu na prethodnu i bilo je manje dana za skijanje. Pored toga, imali smo nepovoljno proljeće, jer je bila kiša u maju, junu i pola jula, a to utiče na dolazak u Nacionalni park i boravak u prirodi. Zato smo u prvih šest mjeseci bili u zaostatku, ali jesen je bila prelijepa, pa smo na kraju završili s dobrim razultatom – kaže on.

Dodaje da su u ovoj javnoj ustanovi postavili sebi za zadatak da broj posjetilaca ne bude manji od 100.000.

– Prije nekoliko godina počeli smo sa brojkom od 70.000 posjetilaca, cilj nam je bio da pređemo 100.000 i da se ne vraćamo ispod tog broja. Tako smo 2018. završili sa 130.000 posjetilaca – kaže on.

Navodi da sezona posjeta na „Kozari“ traje tokom cijele godine, ali da je veći broj posjetilaca ljeti nego zimi. Poručuje da je sve spremno za zimu na „Kozari“ te da se nadaju snijegu kako bi ambijent bio još ljepši.

– Imamo mehanizaciju koja je uvijek spremna za čišćenje snijega na parkingu. Naša mehanizacija ljeti radi na izvlačenju trupaca iz sanitarnih sječa. Kad završimo s tim poslovima, montiramo grn i zimi čistimo snijeg – rekao je on.

Ističe da je veliki posao odradilo Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ koje upravlja skijalištem.

– Oni su za ovu sezonu osvijetlili i drugu, odnosno novu ski stazu, jer je ranije samo stara bila osvijetljena. Obje staze sada imaju sistem za proizvodnju vještačkog snijega. Povećan je i kapacitet jezera, koje može da prima vodu za vještačku proizvodnju snijega. Tokom ljeta kosimo te ski staze da ne bi bujad dočekala snijeg – navodi Romčević.

Dodaje da nijedna zima nije bila bez prirodnog snijega i da vjeruju da neće ni ova.

– Oko 17 centimetra snijega je bilo prije 20 dana. Nama bi bilo optimalno kada bi snijega bilo mjesec i po dana, jer su i djeca na raspustu – kaže Romčević.

Dodaje da je zbog klimatskih promjena i manjih količina snijega sve teže održavati skijališta koja su ispod 1.500 metara nadmorske visine.

– Ne možemo parirati skijaškim centrima na Jahorini i Kopaoniku, koji su na mnogo većim nadmorskim visinama i sa mnogo više staza. Ovo je skijalište za one koji žele da nauče skijati i za one koji znaju skijati da uđu u kondiciju i malo se rekreiraju. Naše skijalište je na startu 800 metara nadmorske visine, a na podnožju 650 metara, tako da možemo biti zadovoljni sa onim što imamo i koliko dobijemo od prirode – ističe on.

Navodi da je NP „Kozara“ u prošloj godini završio veći broj planiranih stvari.

– Završavamo izletište Pakovac, uredili smo dječje igralište, Vlada RS, odnosno JP „Putevi Republike Srpske“ je asfaltiralo put za Podgrace, a to je nama vrlo bitno. Put dug 20 kilometra spaja Lijevče polje i Grdišku s Kozarom, tako da ove zimske sezone i tokom čitave godine očekujemo veći broj posjetilaca iz ovog dijela Republike Srpske – ističe Romčević.

Podsjeća da je na „Kozari“ prošle godine izgrađen adrenalinski Avantura park sa sajlama i visećim mostovima.

– Ove godine smo ga proširili, uveli smo četiri nova ziplajna duga 300 metara. To je dosta posjećeno, a i naredne godine ćemo proširivati – zaključuje on.

Mišljenja s rezervom od revizora

Javna ustanova Nacionalni park „Kozara“ je od revizora Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske dobila mišljenje sa rezervom o finansijskim izvještajima i mišljenje s rezervom o usklađenosti za 2018.

– Oni nemaju neke bitne zamjerke. To su sitnice koje ne utiču na finasijski rezultat, nego je stvar da li se knjiži ovako ili onako. Nije u suštini ništa što ukazuje na zloupotrebe ili pogrešne finansijske tokove. Mi smo bili javno preduzeće do prije sedam, osam godina, prije oko godinu i po dana prešli smo na sistem obračuna i plata javnih službi, i tu je sada neki raskorak i razlika – kaže Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka „Kozara“, prenosi Srpskainfo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.