HISTORIJSKA PRESUDA: Bosanski jezik se mora uvesti u školu u Vrbanjcima

Advokat Haris Kaniža, koji je radio na ovom slučaju, kazao je kako je ovo historijska presuda.

“Mislim da je ovo presedan za sve buduće slučajeve ako se desi da se neko ogluši na neka prava bilo da je u obrazovanju ili drugom polju. Ovo je jedna od rijetkih presuda u kojima se pravilno primijenio Zakon o zabrani diskriminacije u BiH. Najvažnije je da je ova presuda pravosnažna i protiv nje nema žalbe niti pravnog lijeka”, rekao je Kaniža za Klix.ba.

Ovom presudom poništene su sve one sa nižih sudova, pa i ona od Okružnog suda Banja Luka u kojoj su odbijeni zahtjevi roditelja kao neosnovani i naređeno im da plate 8.000 KM sudskih troškova.

“Vrhovni sud RS je usvojio tužbeni zahtjev, utvrđena je diskriminacija, povreda prava na obrazovanje, jednako postupanje i naloženo je ovoj školi da uvede nacionalne grupe predmeta kao što su Bosanski jezik i književnost, Moja okolina, Priroda i društvo, Geografija i Historija, da se nastava izvodi po bosanskom planu i programu po kojem se radi u Zeničko-dobojskom kantonu i da se na tim predmetima angažuju nastavnici-povratnici”, rekao nam je Kaniža.

Borba bošnjačkih povratničkih porodica da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku traje već sedam godina. Vlada KS je organizovala nastavu za ove učenike u Konjević- Polju i svake godine su u ove svrhe izdvajana sredstva iz budžeta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.