Ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša: “Tjeraj to na Balkan”

U rukama njemačkih trgovaca trenutno se nalazi oko 350.000 novijih polovnjaka, ukupne vrijednosti pet milijardi eura, za koje nema kupaca.

Nakon skandala sa “Volkswagenom”, sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila.

To u nepovoljan položaj stavlja preprodavce polovnih automobila, prenose njemački mediji.

“Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu osloboditi zbog tih zabrana. Evo, ‘pasat’ dizel, evro 6, skoro nov automobil, ne mogu da ga prodam ni za 7.000 evra nižu cijenu”, kaže Akajgan Hasan, vlasnik prodavnice polovnih automobila u Njemačkoj, piše DW.

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobila, dizel vozilo staro tri godine, sa 45.000 pređenih kilometara, gubi polovinu svoje vrijednosti.

“Svi mi govore: ‘Tjeraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, Hrvatsku, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko'”, priča jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što njemački autodileri i rade. Tokom 2018. godine na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Njemačke je izvezeno 226.000 polovnih vozila. To je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije skandala sa Volkswagenom, kada je izvezeno 142.000 automobila.

Nijemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrana, ograničenja i tzv. ekoloških zona, koje su u poslednjih nekoliko godina uvedene u pedesetak njemačkih gradova.

Dizelašima je zabranjeno da ulaze u centar Štutgarta i Hamburga, a prema najavama zabrane će u budućnosti biti još rigoroznije. Istim stopama kreću u Milanu i Londonu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.