Kozarac.ba

GRADNJA PLANINARSKOG DOMA POD KOZARAČKIM KAMENOM

Na samom početku ovog izlaganja prvo želimo da pozdravimo sve naše drage Kozarčane. Ovim obavještenjem želimo da Vas upoznamo sa detaljima gradnje planinarskog doma u podnožju Kozaračkog kamena. U drugoj polovici mjeseca septembra upoznati ste sa početkom gradnje konstrukcije našeg planinarskog doma. Nakon nabavke potrebne drvene rezane građe otpočeli smo sa sklapanjem i podizanjem konstrukcije doma. Radovi su tekli bez večih problema a tokom cijele gradnje pratilo nas je izuzetno lijepo i povoljno vrijeme za ove radove.

Za 14 radnih dana uspjeli smo izgraditi kompletnu konstrukciju doma (prizemlje-potkrovlje i krov) te limarske radove na pokrivanju doma. Nakon toga pristupili smo ugradnji stolarije koju smo već od ranije posjedovali i spremno je čekala da bude ugrađena.

Planirano je da planinarski dom ima podrumske prostorije gdje če biti smješten sanitarni čvor kao i jedna domačinska prostorija. Prizemlje je podjeljeno na zatvorenu salu i terasu. Sala je dimenzija 10X7 m , dok je terasa dimenzija 10×3 m. Iz zatvorene sale, kružne stepenice vode u potkrovlje doma, dimenzija 10×10 m, gdje je planirana izgradnja više zasebnih prostorija za smještaj i spavanje planinara i dr. posjetilaca.

Prema predviđenom planu rada za 2019. Godinu, planinarki klub “KOZARAČKI KAMEN” je uspio odraditi sve planirane aktivnosti na izgradnji doma. Sve navedene radove i nabavke materijala obavili smo isključivo od nesebičnih donacija naših sugrađana koji su prepoznali vrijednost ovog projekta te nas u tome podržali.

Ovom prilikom želimo da Vas upoznamo sa još jednom VAŽNOM informacijom vezanom za ovaj planinarski dom. Mnogim našim Kozarčanima poznata je informacija da je u podnožju Kozaračkog kamena, prilikom napada na Kozarac i okolna mjesta, na lokalitetu Kulašića ubijeno sedam naših sugrađana. U neposrednoj blizini mjesta stradanja naših sugrađana mi danas gradimo naš planinarski dom. Kako je simbol planinara alpski cvijet kod nas poznat pod nazivom RUNOLIST koji se nalazi i na amblemu našeg kluba, na jednom od sastanaka upravnog odbora kluba razmatran je prijedlog naziva budućeg planinarskog doma. Imajući u vidu dvije gore navedene informacije, upravni odbor je donio odluku o prijedlogu imena budućeg doma, a navedenu odluku potrebno je još da potvrdi skupština kluba. Prijedlog upravnog odbora o imenu budućeg planinarskog doma je “ 7 RUNOLISTA”.

Ovaj dom i njegov naziv bili bi ujedno svojevrsni spomenik našim sugrađanima.

Planinarski klub “KOZARAČKI KAMEN” u narednoj 2020.godini planira nastavak izgradnje našeg doma koji bi se ogledao u nabavci drvenih oblica sa kojima bi se zatvorio kompletan objekat a potom dalji unutarnji radovi na zidovima i stropovima objekta. Naravno za nastavak ovih radova potrebna su nam i određena novčana sredstva. U nekoliko navrata aplicirali smo za određene projekte i dobivanje novčanih sredstava ali smo svaki put bivali odbijeni. Članovi kluba će nastaviti radove na izgradnji doma u onolikoj mjeri koliko nam to budu dozvoljavale finansijske mogučnosti ali se iskreno nadamo da ćemo skupa sa našim Kozarčanima izgraditi i otvoriti ovaj dom.

Za sve naše Kozarčane ma gdje god bili Vaš “KOZARAČKI KAMEN”.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.