GRADNJA PLANINARSKOG DOMA POD KOZARAČKIM KAMENOM

Na samom početku ovog izlaganja prvo želimo da pozdravimo sve naše drage Kozarčane. Ovim obavještenjem želimo da Vas upoznamo sa detaljima gradnje planinarskog doma u podnožju Kozaračkog kamena. U drugoj polovici mjeseca septembra upoznati ste sa početkom gradnje konstrukcije našeg planinarskog doma. Nakon nabavke potrebne drvene rezane građe otpočeli smo sa sklapanjem i podizanjem konstrukcije doma. Radovi su tekli bez večih problema a tokom cijele gradnje pratilo nas je izuzetno lijepo i povoljno vrijeme za ove radove.

Za 14 radnih dana uspjeli smo izgraditi kompletnu konstrukciju doma (prizemlje-potkrovlje i krov) te limarske radove na pokrivanju doma. Nakon toga pristupili smo ugradnji stolarije koju smo već od ranije posjedovali i spremno je čekala da bude ugrađena.

Planirano je da planinarski dom ima podrumske prostorije gdje če biti smješten sanitarni čvor kao i jedna domačinska prostorija. Prizemlje je podjeljeno na zatvorenu salu i terasu. Sala je dimenzija 10X7 m , dok je terasa dimenzija 10×3 m. Iz zatvorene sale, kružne stepenice vode u potkrovlje doma, dimenzija 10×10 m, gdje je planirana izgradnja više zasebnih prostorija za smještaj i spavanje planinara i dr. posjetilaca.

Prema predviđenom planu rada za 2019. Godinu, planinarki klub “KOZARAČKI KAMEN” je uspio odraditi sve planirane aktivnosti na izgradnji doma. Sve navedene radove i nabavke materijala obavili smo isključivo od nesebičnih donacija naših sugrađana koji su prepoznali vrijednost ovog projekta te nas u tome podržali.

Ovom prilikom želimo da Vas upoznamo sa još jednom VAŽNOM informacijom vezanom za ovaj planinarski dom. Mnogim našim Kozarčanima poznata je informacija da je u podnožju Kozaračkog kamena, prilikom napada na Kozarac i okolna mjesta, na lokalitetu Kulašića ubijeno sedam naših sugrađana. U neposrednoj blizini mjesta stradanja naših sugrađana mi danas gradimo naš planinarski dom. Kako je simbol planinara alpski cvijet kod nas poznat pod nazivom RUNOLIST koji se nalazi i na amblemu našeg kluba, na jednom od sastanaka upravnog odbora kluba razmatran je prijedlog naziva budućeg planinarskog doma. Imajući u vidu dvije gore navedene informacije, upravni odbor je donio odluku o prijedlogu imena budućeg doma, a navedenu odluku potrebno je još da potvrdi skupština kluba. Prijedlog upravnog odbora o imenu budućeg planinarskog doma je “ 7 RUNOLISTA”.

Ovaj dom i njegov naziv bili bi ujedno svojevrsni spomenik našim sugrađanima.

Planinarski klub “KOZARAČKI KAMEN” u narednoj 2020.godini planira nastavak izgradnje našeg doma koji bi se ogledao u nabavci drvenih oblica sa kojima bi se zatvorio kompletan objekat a potom dalji unutarnji radovi na zidovima i stropovima objekta. Naravno za nastavak ovih radova potrebna su nam i određena novčana sredstva. U nekoliko navrata aplicirali smo za određene projekte i dobivanje novčanih sredstava ali smo svaki put bivali odbijeni. Članovi kluba će nastaviti radove na izgradnji doma u onolikoj mjeri koliko nam to budu dozvoljavale finansijske mogučnosti ali se iskreno nadamo da ćemo skupa sa našim Kozarčanima izgraditi i otvoriti ovaj dom.

Za sve naše Kozarčane ma gdje god bili Vaš “KOZARAČKI KAMEN”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.