Husein Kavazović ostaje reisu-l-ulema

Članovi Sabora Islamske zajednice BiH danas su izabrali Huseina Kavazovića za novog/starog reisu-l-ulemu koji će i narednih sedam godina obnašati funkciju duhovnog poglavara muslimana u našoj zemlji i dijaspori.

Podsjetimo, biralo se između Huseina Kavazovića i Muamera Zukorlića, a novi/stari reis je dobio 291 glas u odnosu na Zukorlića koji je osvojio 82 glasa.

Izborno tijelo na današnjem zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu činila su 373 glasa članova Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, to su osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, BiH, dijaspore (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Glasanje je bilo tajno, a članovi izbornog tijela su na glasačkom listu zaokruživali najboljeg kandidata. Komisija je potom prebrojala glasove i objavila rezultate.

Kavazović je u svom programu istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Istakao je da će nastaviti razvijati evropski identitet IZ-a, kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.