Na bh. ceste stiže prvi moped domaće proizvodnje, sklapaju ga žene

Na bh. cestama uskoro će se naći prvi bh. moped. Proizveden je u Prijedoru i izrađuju ga žene. Neobičnog je dizajna i pokreće ga benzin ili električni pogon. Dostiže brzinu do 45 km/h i uskoro možete očekivati da će na ovim mopedima vidjeti poštare širom Bosne i Hercegovine.

“Torini” je prvi moped proizveden u Bosni i Hercegovini i dostiže brzinu do 45 km/h.

“Motor ide jako dobro i uz stranu kad ga vozim dobro se ponaša, fino ide”, kazao je Safet Palić, testni vozač.

Napravljen je u hali prijedorskog preduzeća Cromex. U toku je izrada 400 mopeda na benzin i električni pogon. Dijelove motora pravi pet radnika, ali ih sklapaju 10 djevojaka.

Amina je po zanimanju sanitarni inženjer, a Snježana trgovac. Nakon šest dana obuke bile su u stanju da za sat vremena sklope po jedan moped.

“Prvi dan je bilo onako, da li mi to možemo, zbog težine zadnjeg točka, pa tih nekih sitnih dijelova, pa treba puno snage kod zavrtanja i zatezanja. Onda smo naučile gedorama što nikada nismo radile, šarafcigerima”, kazala je Amina Delkić, zaposlena na sklapanju mopeda.

“U periodu obuke je izgledalo strašno i da mi to nećem moći ali pošto mi žene sve možemo kad hoćemo to se pokazalo i u ovom slučaju i jedan ovakav motor nije nam teško sklopiti, mi to radimo muški i možemo sve”, dodala je Snježana Šormaz, njena radna kolegica.

I dok veliki broj naših državljana traži posao u Sloveniji, mi smo ovdje zatekli Slovenca koji je radi na proizvodnji motora u Prijedoru. Toni je slovenački inovator koji je u potpunosti konstruisao i dizajnirao ove mopede.

“Rade se tri verzije motora jedan sa poluautomatskim mjenjačem i četiri brzine, jedan automatik i jedan na dvije brzine, tj. rade se 25 km/h i 45 km/h”, pojasnio je Toni Rifer, konstruktor mopeda “Torini”.

Za plasman mopeda na tržište iz firme Cromex kažu da ne bi trebalo biti problema i da su prve reakcije pozitivne.

“Upravo pregovaramo i sa Poštama RS i Poštama FBiH, pripremili smo tri mopeda koja idu na testiranje u Sarajevo, Bihać i Zenicu, a gospoda iz Banjaluke su već bili ovdje vidjeli su i mi smo bili na moto festu u Banjaluci gdje su mogli mnogi provozati se”, kazao je Enes Perlić, direktor Cromexa

Masovnija proizvodnja i izlaz na inostrano tržište mogu se očekivati već na proljeće sljedeće godine.

(N1)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.