Potrebno je svega #2SEKUNDE nepažnje za saobraćajnu nesreću

Faktori koji ometaju pažnju tokom vožnje postaju jedan od ključnih rizika za cestovnu sigurnost – svega 2 sekunde nepažnje dovoljno je da se izazove saobraćajna nezgoda, upozorava Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK)

Skoro 25% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dešava se zbog nepažnje tokom vožnje, a 25 – 30 % od ukupnog vremena provedenog u vožnji otpada na aktivnosti koje nam ometaju pažnju.

Komesarka EU za transport, Violeta Bulc je upozorila da “Nepažnja uzrokovana upotrebom mobitela tokom vožnje postaje jedan od najznačajnijih uzroka saobraćajnih nezgoda.” Najnoviji izvještaji potvrđuju da je ovaj rizik pogubniji čak i od neprilagođene brzine vožnje i zloupotrebe alkohola koji su do sada bili vodeći uzročnici saobraćajnih nezgoda.

Komesarka Bulc je iskazala svoju snažnu podršku i istakla značaj kampanje #2SEKUNDE na podizanju svijesti o riziko-faktorima koji ometaju vožnju cestovnih korisnika: “Tehnologija može biti od velike pomoći, ali EU želi biti sigurna da svi imaju koristi od nje: trebamo se pobrinuti da dio obavezne zakonske regulative postane upotreba sistema za otkrivanje umora i faktora ometanja vožnje za sva nova vozila. Od ovakvog pristupa vozači će imati isključivo korist. Suštinski je važno da su svi cestovni korisnici postanu svjesni visokog rizika kojeg nose i kratkotrajni periodi ometene pažnje tokom vožnje, stoga ja u potpunosti podržavam kampanju “2sekunde”. Da bismo ostvarili viziju “nula smrtnih slučajeva u cestovnom saobraćaju/prometu do 2050. u EU, moramo učiniti sve što je u našoj moći – zajedno. Hajdemo stoga podići svijest o činjenici da ometanje pažnje tokom vožnje ubija!” “

Kampanjom #2SEKUNDE, FIA Regija I i klubovi-članice ove regije među kojima je i BIHAMK, nastoje podići svijest javnosti o opasnostima koje sa sobom nose faktori ometanja vožnje u svjetlu činjenice da čak i kratkotrajna nepažnja može imati dramatične, ponekad čak i fatalne posljedice.

Bilo da ste vozač, pješak ili biciklist, znate da učešće u cestovnom saobraćaju/prometu zahtijeva našu konstantnu i nepodijeljenu pažnju. U tom kontekstu, predsjednik FIA Regije I, Thomas Møller Thomsen naglašava koliki je značaj problema faktora koji ometaju vožnju: “Razvoj tehnologije konstantno doprinosi pružanju podrške vozačima, ali istovremeno stvara brojne prilike za ometanje pažnje tokom vožnje. Sve dok vozila ne budu u stanju potpuno samostalno preuzeti zadatak vožnje, vozači moraju biti svjesni činjenice da njihova puna pažnja mora biti usmjerena na cestu, i to svake sekunde trajanja vožnje. Upravo to je bio razlog što, zajedno sa svoja 33 kluba-članice iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike pokrećemo ovu kampanju. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i vrijednim porukama ove kampanje doprijeti do miliona cestovnih korisnika.”

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.