Smirna Kulenović; Performans “Čista krv”.

Bl-Art Festival je i ove godine bio obilježen aktivizmom i nužnošću djelovanja, što je dokaz da u BiH kvalitetne pojave mogu opstati. Festival je otvorila bh. radikalna umjetnica Smirna Kulenović, performansom “Čista krv”.

"Čista krv": performans Smirne Kulenović

Bl-Art Festival je i ove godine bio obilježen aktivizmom i nužnošću djelovanja, što je dokaz da u BiH kvalitetne pojave mogu opstati. Festival je otvorila bh. radikalna umjetnica Smirna Kulenović, performansom “Čista krv”.

Gepostet von Omladinski program BHRT am Mittwoch, 4. September 2019

Smirna o posljednjem performansu čiste krvi kaže: ” Ideja je bila da se vizuelno i tjelesno predstave posljedice retorike ideologije “čistokrvnosti” koju susrećemo još u ranim politikama nacizma, fašizma i svih ostalih pokreta koji su za cilj imali da eksplicitno “očiste” jednu rasu ili naciju od različitosti.

Ono sa čim se svijet susretao kroz svjetske ratove, pa i ovaj naš posljednji rat, je upravo posljedica takvih politika koje su uspjele manipulirati masama u vjerovanje da je jedna krv čistija od druge i da sve ostale “prljave” krvi treba istrijebiti, ubiti, silovati.

Nažalost, živimo u vremenu u kojem ovakva retorika ponovo postaje normalna u političkom govoru demokratskih predstavnika vlasti; kako u Banjaluci, Bosni i Hercegovini, tako i Balkanu, čitavoj Evropi, Americi i svijetu.

Izbjeglička kriza posljednjih godina samo je probudila desničarske politike da stegnu obruč oko Evrope, pa tako i u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine možemo vidjeti migrante koji pokušavaju preći granicu ka Evropskoj uniji.

Nažalost, u Banjaluci je trenutno čak i zakonski zabranjeno pomagati ovim ljudima, te se prema njima odnosi upravo kao prema “prljavoj” krvi koja ne treba kročiti u centar grada ili neku “civiliziranu” zemlju. Ovo nije slučaj samo u Banjaluci, već i u brojnim evropskim gradovima. Međutim, Banjaluku je nedavno pogodila i ekološka katastrofa prolivanjem otrovnog piralena u industrijskoj zoni “Incel”, te je otkriveno kako su sami radnici ove zone zatrovani, tj. kako njihova krv sadrži ogromne količine otrovnih metala.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.