Fabrika u kojoj dvjesto ljudi radi kao jedan

Firma kćerka kompanije Ivančica Ivanec d.d. iz Hrvatske, najpoznatije po proizvodnji dječijih cipelica pod brendom Froddo, u Kozarcu uspješno posluje već dvanaest godina

U kozaračkoj Novoj Ivančici zaposleno je oko 195 radnika od kojih većina radi u proizvodnji na izradi gornjih dijelova dječije obuće Froddo.

Svake sedmice iz Kozarca u Hrvatsku isporučuju se proizvodi Nove Ivančice. Karika su u lancu proizvodnje Froddo obuće koja se distribuira na preko 1.000 prodajnih mjesta širom svijeta.

Rade za poznatu marku

– Proizvodimo za poznatu dječiju marku Froddo, sve vrste dječije obuće. Od obuće za bebe koje još ne hodaju, što je ujedno i najspecifičniji proizvod koji malo kompanija inače radi zbog strogih ekoloških standarda koji moraju biti zadovoljeni, pa do obuće za djecu predškolskog i školskog uzrasta – kaže za BiznisInfo generalni direktor Nove Ivančice Emir Brljak.

U fabrici u Kozarcu završi se kompletan gornji dio obuće koji se u matičnoj kompaniji u Ivanecu finalizira, oprema i distribuira u veleprodajne i maloprodajne kanale.

U Hrvatskoj Ivančica ima 30 vlastitih Froddo shopova i vrlo uspješan web shop, dok se u Bosni i Hercegovini njihova obuća može kupiti u najvećim trgovinama obućom, Astri i Borovu, i nekim drugim prodajnim mjestima.

Većina fabrika obuće između sezona prave pauze, sa Novom Ivančicom to nije slučaj. Fabrika punim kapacitetom radi svih 12 mjeseci, o čemu brine matična firma u Hrvatskoj, kako bi proizvodnja neometano tekla i odgovorila standardima i zahtjevima svih tržišta na koje se obuća distribuira.

Održava se visoki standard funkcionalnosti opreme i kontinuirano se ulaže u novu opremu.

Nova zapošljavanja

U proširenje proizvodnog kapaciteta uložiće se ove godine 100.000 KM.

– Zbog povećanja volumena proizvodnje povećavamo i proizvodni kapacitet. Ove godine instalirana je nova proizvodna linija koja će zapošljavati 50 radnika, za rad u dvije smjene.

Postepeno punimo liniju novim radnicima, te je do sada zaposleno novih 25 radnika a uskoro će biti raspisan oglas za daljnje zapošljavanje – kaže Brljak.

Zbog specifičnosti posla svi radnici prolaze internu dvomjesečnu obuku prije nego što počnu samostalan rad u proizvodnji.

Radnik je najvažniji

– U periodu obuke nastojimo radnika usmjeriti na zahtjeve tržišta kako bi se u kasnijem periodu što bolje razumjeli zahtjevi kvalitete rada i rokova isporuke – priča nam Brljak.

Poznata je karakteristika obućarske industrije da uspješnost izvođenja svake operacije ovisi o vještinama radnika i zajedničkom cilju stvaranja kvalitetnog proizvoda prema zahtjevima kupaca.

Menadžment usmjeren timski rad

– Uvijek se trudimo da radnik bude na prvom mjestu. Timski rad i kvalitetna interna komunikacija naš je prioritet. Nastojimo što bolje upoznati radnika i jačati međusobno povjerenje – kaže Brljak i dodaje kako se u kompaniji vodi računa o tome da su sva prava radnika u potpunosti zadovoljena.

Svi radnici imaju obezbjeđen prevoz do posla i nazad, topli obrok u fabrici, regres, slobodne dane za vjerske praznike i redovitu isplatu plate svakog 15-og u mjesecu – kaže Brljak.

Zbog svega toga u fabrici nemaju problema sa odlaskom radne snage.

– Svako radi svoj posao i svi zajedno trudimo se da napravimo atmosferu kolektiva gdje nije bitan pojedinac nego tim – zaključuje Brljak.

(BiznisInfo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.