Dodijeljene nagrade na 25. SFF-u: Najbolji film “Take Me Somewhere Nice” Ene Sendijarević

U Narodnom pozorištu večeras je održana svečana ceremonija dodjele nagrada jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), čime je oficijelni, takmičarski dio najvećeg filmskog festivala u regiji zvanično i završio, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najboljim igranim filmom proglašen je film “Take Me Somewhere Nice“, režiserke Ene Sendijarević.

“Hvala mom timu koji mi je pomogao da napravim svoj prvi igrani film, vjerovao mi, bez njih ne bih ovo uspjela. Ova nagrada mi je inspiracija. Želim zahvaliti i žiriju, mnogo mi znači Srce Sarajeva. Peti put sam na ovom festivalu koji mi je zaista pružio mnogo”, kazala je Sendijarević.

Srce Sarajeva za najboljeg režisera takmičarskog programa igrani film pripalo je Eminu Alperu za film “Tri sestre”, dok je najboljom glumicom proglašena Irina Jambonas za film “Rounds”.

Za najboljeg glumca 25. Sarajevo Film Festivala proglašen je Levan Gelbakhiani za ulogu u filmu “And then We Danced“.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “When Persimmons Grew“, režisera Hilala Baydarova, a Human Rights nagrada je pripala Reki Szabo za film “The Euphoria of Being“.

Specijalnu nagradu žirija za dokumentarni film dobila je Sajra Subašić za film “Gomila materijala“.

Najbolji kratki film na 25. Sarajevo Film Festivalu je filmu “The Last Image of Father“ režisera Stefana Đorđevića, a Poseban pomen žirija pripao je Adiju Voicu za film “The Last Trip To The Seaside“.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je Nikola Stojanović za film “Šerbet“.

Cinelink Iridium nagradu dobio je Idan Haguel za film “Neve Shaanan“, dok je Post Republic nagradu dobila Cristina Grosan za film “Things Worth Weeping“. TRT nagrada je pripala dokumentarcu “Fish Eye“, režisera Amina Behroozzadeha.

Uz brojne ekipe filmova, selektorice programa, članove žirija i goste Festivala, večeras je na Crvenom tepihu bio i čuveni meksički glumac Gael Garcia Bernal, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 20. Sarajevo Film Festivala (2014), specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala.

Bosanskim ćilimom prošetala se i cijela ekipa turske serije “Istanbulska nevjesta” na čelu s Ipek Bilgin koja je izazvala ovacije publike.

Festival završava sutra, 23. augusta projekcijama nagrađenih filmova.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.