Gdje je zakočila izgradnja auto-puta Banja Luka – Prijedor?

Prije dvije godine je najavljena gradnja auto-puta Banja Luka – Prijedor, a u decembru prošle godine potpisan je koncesioni ugovor nakon koga je u periodu od dvije godine trebalo da bude završena eksproprijacija zemljišta. Međutim taj posao je i dalje na čekanju, i biće započet tek nakon što kineski partner okonča izradu idejnog projekta.

Nakon potpisivanja koncesionog ugovora iz resornog ministarstva i od premijera Republike Srpske su više puta stizale različite informacije o dinamici gradnje. Radovan Višković je ranije tvrdio da se gradnja odgađa i prioritet daje gradnji auto-puta od Doboja prema Bijeljini, međutim kineska kompanija na ovo nije pristala jer je ugovor već bio potpisan. U resornom ministarstvu međutim tvrde da sve ide zacrtanom dinamikom i da će u roku od 2 godine biti završene pripremne aktivnosti kako bi počela gradnja auto-puta.

Nakon završetka izgradnje počinje da teče 30-godišnji koncesioni period u okviru kog će na godišnjem nivou Republika Srpska kineskoj kompaniji plaćati naknadu od 32 i po miliona evra. Ako taj iznos ne bude prikupljen od naplate putarine, ostatak će biti uzet iz budžeta Republike Srpske. U opoziciji upozoravaju da bi tako kineska kompanija za uloženih 297 miliona evra, od Republike Srpske mogla da naplati skoro milijardu evra.

Novinari koji prate ovaj projekat kažu da se od samog početka sve radi veoma netransparentno, pa medijima nikad nije dozvoljen uvid u studiju ekonomske opravdanosti gradnje ovog auto-puta, koja bi objasnila zašto će kineska kompanija za uloženih 300 miliona evra od Republike Srpske dobije skoro milijardu.

Pitanje je i da li je promet vozila na ovoj dionici dovoljan da prikupi 30 miliona evra godišnje od putarine. Ako se to ne dogodi taj novac će Republika Srpska nadoknađivati direktno iz budžeta.

(BNTV)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.