Bh. filmom “Sin” počeo SFF: Ljubitelji “sedme umjetnosti” uživat će u 270 filmova

Projekcijom filma “Sin“, režiserke Ines Tanović sinoć je otvoren 25. Sarajevo Film Festival (SFF), javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor festivala Mirsad Purivatra je na ceremoniji otvorenja podsjetio da obilježavaju 25. godišnjicu festivala, ali i četvrt vijeka od završetka opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini.

“Kada smo pokrenuli festival prije 25 godina bili smo veoma emotivni, puni entuzijazma. Nadali smo se da ćemo povratiti život kakav je bio prije rata. Ponudili smo ono u čemu smo dobri – da napravimo filmski festival. Eto nas, mnogo godina kasnije. Film je prerastao u nešto značajno, ne samo za našu publiku nego i, nadam se, za sve filmske profesionalce u Jugoistočnoj Evropi”, rekao je Purivatra.

Kao i prethodnih godina organizatori su najavili veliki broj uglednih gostiju iz svijeta filma i, naravno, ogroman broj filmskih projekcija, rekordnih 270, u više takmičarskih programa.

U ljetnom kinu “Metalac”, gdje će se prikazivati filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3.000 stolica. I ispred Narodnog pozorišta postavljen je novi crveni tepih, koji će od ove godine biti ukrašen motivima sa bosanskih ćilima.

Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. godine, koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog.

Ove godine, s obzirom da je u pitanju jubilarno izdanje festivala, povećano je zanimanje publike za sve filmske programe. Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Sarajevo Film Festival trajat će od 16. do 23, augusta, a ove godine održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.