Noć u Trnopolju

Centar za mlade „KVART“ u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja vas pozivaju na događaj pod nazivom „Noć u Trnopolju“ koji će se održati 5. avgusta na području nekadašnjeg logora Trnopolje, iza Doma kulture u Trnopolju kraj Prijedora, sa početkom u 20:00 h.

Noć u Trnopolju predstavlja sjećanje na 5. avgust 1992. godine, dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema ovom pitanju.

Ova aktivnost, osim komemorativnog ima i debatni karakter.

Svjedoci smo ponovne eskalacije nasilja u našem društvu manifestovane kroz policijsku brutalnost nad građanima i građankama okupljenim u grupu Pravda za Davida i kroz primjenu fizičkog nasilja nad ljudima u pokretu u kampovima od strane zaposlenika privatnih firmi za obezbjeđenje. Čini se da društvo koje je prošlo kroz društveni konflikt koji je za posljedicu imao skoro 100 000 izgubljenih ljudskih života, ne samo da se nije senzibilisalo na pojave nasilja i izgradilo mehanizme regaovanja i preveniranja, već je potpuno oguglalo na nasilje i usvojilo ga kao osnovni princip izgradnje društvenih odnosa. Uzimajući u obzir i oblike nasilja koji nisu toliko javno vidljivi i prepoznatljivi kao što su rodno zasnovano nasilje, vršnjačko nasilje ili političko nasilje, može se zaključiti da je većina građana i građanki u našem društvu žrtva nekog oblika nasilja.

Da li je neminovna sudbina ovog društva da repetitivno odigrava naučene obrasce, ili postoji mogućnost da se začarani krug nasilja prekine? Koji su preduslovi da se to desi? Koje strategije otpora nasilju koristimo i koliko su efikasne? Kako koristiti negativna društvena iskustva za društvenu transformaciju, zašto kao društvo nismo sposobni da učimo iz prošlosti? Ovo su samo naka od pitanja koja želimo da otvorimo na događaju Noć u Trnopolju, alternativnoj komemoraciji koju Centar za mlade Kvart organizuje 5. avgusta na autentičnoj lokaciji nekadašnjeg logora Trnopolje.

Ovaj događaj predstavlja alternativnu komemoraciju čiji cilj jeste sjećanje na stradale u ovom logoru ali i na sve civilne žrtve rata u BiH. Istovremeno nam je cilj da pokušamo razmjeti šta i zbog čega nam se desilo, koje su to uzročno posljedične veze između događaja iz prošlosti i naše sadašnje društvene realnosti, te a koji način možemo uticati na njih. Noć u Trnopolju se organizuje na dan kada je svjetska javnost 1992. godine saznala za postojanje prijedorskih logora smrti, što je predstavljalo i preokret u odnosu prema njima.

20.00 – 21.00 Pozdravna riječ organizatora

Uvodni panel: Paradoksi Trnopolja – prezentacija, Edin Ramulić
Omaž Hrvoju Polanu „Iza sedam logora“

21.00 – 21.30 Zajednička večera

21.30 – 22.00 Film – „Omarska“ (Varus Sidran, 16”)

22.00-00.00 Panel debata: Nasilje kao društveno prihvatljivo ponašanje
Učesnici_e: Milica Pralica, Eugen Jakovčić, Amer Bahtijar, Dražen Crnomat
Moderatorka: Milkica Milojević

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.