BRIŠEVO: SVETA MISA ZADUŠNICA ZA 68 UBIJENIH MJEŠTANA

U najstradalijem hrvatskom selu u Bosni i Hercegovini, Briševu kod Prijedora, danas je skromnim okupljanjem preživjelih mještana i članova obitelji ubijenih, održana sveta misa zadušnica u povodu obilježavanja 27 obljetnice masakra počinjenog nad mještanima ovog pitomog sela.

Svetu misu , u obnovljenoj mjescnoj crkvi Svetog Petra i Pavla, predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Ono što se u tom selu dogodilo, spada u najmonstruoznije pokolje hrvatskog pučanstva i najgore primjere vojničkog divljaštva i razuzdanosti.

Dana 24. srpnja 1992. oko 9 sati, pripadnici 5. kozaračke brigade iz Prijedora i 6. krajiške brigade iz Sanskog Mosta, potpomognuti lokalnim srpskim snagama iz obližnjih prijedorskih sela, izveli su topnički udar nakon čega su otpočeli napad na selo.

Dvodnevna brutalnost rezultirala je do tada neviđenim strahotama: brutalno je ubijen najveći broj civila Hrvata u BiH općenito, mještana ovog sela različite starosne dobi i spola – od mladih do staraca. Zapaljeno je i teže oštećeno oko 65 obiteljskih kuća i mjesna rimokatolička crkva.

Prema pričama preživjelih svjedoka iz kriminalističkih istraga saznajemo da su se ubijanja su se događala isključivo danju. Ubijali su koga naišli pa je razmjerno velik broj masovnih grobnica koje su žrtve čak same kopale. Nerijetko su zajedno zakopavani i životinje i ljudi.

Preživjeli svjedoci tvrde da su poubijane Hrvate tukli do iznemoglosti, da su im noževima presijecali tetive na rukama i nogama, da su im odsijecali meso s tijela, klali ih, ubadali noževima po tijelu, odsijecali noseve, uši, spolne organe, parali trbuhe, lomili rebra, ubijali ih drvenim toljagama i krampovima. U velikom broju slučajeva primoravali su majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima.

Gotovo sve mlađe žene i djevojke silovane su.

Zločin nad Hrvatima Prijedora, a posebno Briševa prekriven je nažalost zavjetom šutnje.

(MojPrijedor.com)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.