Pekla ga “savjest” pa otkrio gdje je masovna grobnica

Iskopavanja na lokalitetu masovne grobnice Potpećine kod Vlasenice se nastavljaju, a danas su počele ekshumacije tijela žrtava, za koje se pretpostavlja da su Bošnjaci ubijeni 1992. godine.

˝Po onome što smo mogli vidjeti trenutno ima najmanje 12 posmrtnih ostataka i izvadili smo četiri posmrtna ostatka, a onda smo vidjeli da se u dubljim slojevima zemlje nalazi još tijela. Naravno, trebamo to dobro očistiti da bismo ih mogli izvaditi iz grobnice˝, potvrdio je vještak sudske medicine dr. Vedo Tuco, dodajući da pronađeni posmrtni ostaci dvije žene starosti između 40 i 60 godina.

Da je riječ o ženama, osim tjelesnih karakteristika, potvrđuje i činjenica da su istražitelji u grobnici pronašli njihove dimije i zlatne naušnice.

Tragovi upućuju da su žrtve strijeljane iz blizine. Nekima od njih pucano je u glavu.

Prve informacije o mogućem postojanju masovne grobnice na ovom lokalitetu pojavile su se prije desetak godina, kada je i pronađeno nekoliko tijela na površini. Vršena su probna kopanja, ali tada grobnica nije pronađena. Navodno, istražiteljima je za ovu masovnu grobnicu rekao neki čovjek koji nije sa područja Vlasenice, ali je rekao da zna gdje se grobnica nalazi i da im to mora reći jer ga ˝peče savjest˝.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske posjetio je danas lokalitet masovne grobnice.

“Danas smo ovdje da prije svega da damo podršku porodicama koje tragaju za svojim nestalim i da svi zajedno ustrajemo u našoj borbi, u traganju za istinom i traganju za nestalim osobama koje su ubijene u Bosni i Hercegovini. Važno je da svaka porodica dođe do posmrtnih ostataka svojih najmilijih koji su ubijeni. Isto tako, važno je i da se masovne grobnice otkrivaju i pronalaze kako bismo mogli doći do novih dokaza zločina, do istine i pravde i kako bismo mogli one koji su počinili zločine izvesti pred lice pravde”, kazao je Salkić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.