Amir ef. Mahić sa Korićanskih stijena: Kakve su to ljudske nakaze koje toliko zlo nose i nakon toliko godina

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kozarac porodice ubijenih Kozarčana posjetile su jučer na Korićanskim stijenama lokalitet novootkrivene masovne grobnice.

Vjeruje se da se tu nalaze posmrtni ostaci Prijedorčana koji su strijeljani 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama. Tog dana ubijeno je 185 osoba, a većina su, podsjetimo, bili zarobljenici logora Trnopolje.

Tijela ubijenih su u više navrata organizirano premještana i skrivana na više različitih lokacija u neposrednoj blizini mjesta ubistva. Do sada su posmrtni ostaci 76 ubijenih pronađeni i pokopani u Šehidskom mezarje Kamičani-Kozarac.

Međutim, ni njihovi skeleti uglavnom nisu potpuni i često se radilo o samo nekoliko kostiju koje su pokopane, tako da, pored toga što se očekuje da novootkrivena grobnica krije kosti preostalih ubijenih za čijim kostima njihove porodice tragaju više od 25 godina, postoji nada da će biti pronađeni posmrtni ostaci i onih kojima je ranije obavljena dženaza.

Glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Amir ef. Mahić kazao je da otkrivanje ove grobnice “budi veoma suprostavljene osjećaje koji su najbolje primjetni na licima i u riječima porodica ubijenih”.

„S jedne strane, osjećamo određen vid zadovoljstva dok smo ujedno i povrijeđeni onim što ovih dana doživljavamo. Zadovoljstvo je uzrokovano spoznajom da bi smo napokon mogli doživjeti dan, barem mi koji smo još uvijek na ovom svijetu, u kojem će se kosti naših šehida vratiti u našu kozaračku zemlju koja ih je i othranila. Međutim, mi smo i povrijeđeni jer otkrivamo grobnicu koja pokazuje neopisive stepene mržnje i ljudske zlobe koja se nalazila, ali koja se i dan danas nalazi, kod naših sugrađana“, kazao je Mahić.

Dodaje da navedenome u prilog govore činjenice da je” u organiziranom ubijanju i skrivanju kostiju naših najmilijih učestvovalo mnoštvo pojedinaca, koji svoj zločin nisu okončali time što su ih na najsvirepije načine ubijali”.

„Već su ga u kontinuitetu nastavili činiti skrivajući kosti naših najmilijih punih 25 godina. Njih je, doista, mnogo. Nije mi samo jasno kakve su to ljudske nakaze koje toliko zlo i nakon ovoliko godina mogu da sa sobom nose. Neka im Uzvišeni Bog presudi, a On je sudija najpravedniji“, kazao je ef. Mahić.

Kako je ranije istakao ef. Mahić, lokacije ove grobnica je bila mjerodavnim institucijama poznata već dugi niz godina, ali “iste nisu imale senzibiliteta da nalože njeno otkopavanje i daljne korake, što je dodatna poražavajuća činjenica za sve one koji tragaju za posmrtnim ostatcima svojih najmilijih i nakon 25 godina”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.