Snaga ljubavi

Redzic pise:

Birvaktile, dok sam bio redovan na kozarac.ba obecao sam dvjema meni veoma dragim osobama; Tanji i Emini da cu ispricati kako su se upoznali moji roditelji. Spomenuo sam to u nekom drugom kontekstu, rekavsi da je to specificna Love Story a njih dvije, veoma pronicljive i zenski radoznale , kazale su da bi bilo bas fino da i to saznaju. Emina me je nekoliko puta podsjetila: Stric znas sta si obecao.

Helem , negdje u zadnjoj cetvrtini devetnaestog vijeka na sire podrucje Prijedora iz Cazinske Krajine doselila su se tri brata Redzica i naselili: jedan u Carakovu, drugi u Trnopolju i treci u Kozarusi. Ovaj treci se zvao Hase i odmah je, po vec ustaljenom kozarackom obicaju, nazvan Krajina, a njegovi nasljednici su za domicilno stanovnistvo (p)ostali Krajnovici.

Moj djed Huse, jedan od tri Hasina sina ozenio se Jazijom Blazevic i stekao tri sina i dvije kceri. Sudbina je htjela da je negdje pocetkom dvadesetih godina proslog vijeka Bosansku Krajinu zahvatila strasna epidemija koja je desetkovala stanovnistvo. Posto nije bilo medicinskog objasnjenja tom fenomenu u narodu se to nazvala epidemija kuge. Tek krajem proslog vijeka kad je istim podrucjem harala tzv. pticja gripa dio medicinara izisao je sa pretpostavkom da je i epidemija iz dvadesetih vjerovatno neki oblik pticje gripe.

Helem nejse, ta kuga odnijela je nekoliko zivota i u Redzicima, medju ostalim i Husu, pa je tako mom babi Dedi sa nepunih dvadeset godina palo “slime na time” (sljeme na tjeme) tj, morao je preuzeti brigu o mladjoj braci, sestrama i staroj onemocaloj majci.

Od zemlje koju su posjedovali nije se moglo zivjeti pa je Dedo, da bi prehranio familju, nadnicario kod imucnijih ljudi. A ti imucniji su bili najcesce porodica Causevica koji su raspolagali ogromnim kompleksima obradivog zemljista, livada i suma. Imanja su se obilazila na konjima. Pricalo se da su clanovi ove porodice imali velikog uticaja (stiglo se i do Beca) da pruga Prijedor-Banjaluka ne prodje kroz Kozarac da ne bi buka lokomotive uznemiravala i plasila njihovu brojcano ogromnu stoku, a narocito “senzibilne” bike.

Dedo je bio vrlo promucurna osoba koju je zivot vec u ranoj mladosti naucio da se sam snalazi i rjesava probleme. Naucio je vrlo brzo obavljati sve radove, a posebno uspjesan, toliko uspjesan da mu nadaleko nije bilo ravna, bio je u zetvi. O tome sam vec ranije pisao, vjerujte bez pretjerivanja.

U jednog od tri brata Causevica, Ibrahima, najstarija kcerka Dervisa vec je bila izrasla u liepi djevojcurak i kako je kod Causevica svako morao raditi njena obaveza je bila da, uz neku stariju osobu donosi radnicima hranu i vodu. Dervisa je bila i jedino Ibrahimovo dijete iz prvog braka jer je njena mati umrla kad su njoj bile cetiri godine. Ibrahim se, naravno, ponovo ozenio i stekao jos puno djece. Dervisa je puno vise paznje i pomoci dobijala od svoje strine Date, supruge Ibrahimovog brata Salke, i njihove najstarije kceri Mine koja je Dervisi zamijenila majku.

Dedi je zapela za oko ta mirna i jos uvijek vrlo mlada Ibrahimova kcer u cijim bistrim, plavim ocima je bilo puno sjete i nekakve bojazljvosti. Ono malo lica sto je provirivalo ispod marame bilo je bijelo kao iz sira izrezano. Nije komunicirala ni s kim, sto je bilo normalno za to vrijeme. Medjutim, uhvatila bi se kako joj oci lete prema tom ovisokom, tamnijem radniku koji se u mnogome razlikovao od ostalih. Bio je otvoreniji i skloniji sali, skoro uvijek vedar i raspolozen kao da je imao sve na svijetu.

Bilo je dovoljno da im se pogledi ukrste nekoliko puta pa da se javi znatizelja, a vrlo brzo osjecaji obostrane simpatije. Dedo je vec bio zarucio curu u Foricima, ali iako su sve okolnosti bile protiv toga, osjetio je da je njegov izbor Dervisa i da ce pokusati osvojiti je po bilo koju cijenu. Nije ga pokolebalo ni to sto je Ibrahim bio jako strog, osvetoljubiv i prijek covjek i da mu je bilo vrlo tesko stati na put.( did mi je, ali to je fakat.)

Bio je svjestan svih razlika i opasnosti koje iz toga mogu proizici, ali bio je osoba koja ne odustaje lako.

Kod Causevica je jedan od najamnika bio je i Mehmed Zeric, zvani Halugic preko koga je Dedo uspostavio vezu sa Dervisom. Ljubav se svela na izmjenjivanje poruka, i kad su stvari sazrele, na cekanje povoljne prilike kad ce se stupiti u akciju.

Dogovore se oni tako da ce Dedo doci na Alidzun, kad se budu odrzavale konjske trke na Urijama kod Prijedora i kad ce vecina Causevica , a Ibrahim obavezno, prisustvovati tom dogadjaju, i odvesti Dervisu svojoj kuci. Moja je mama cesto govorila da je bila toliko mlada da nije ni znala sta sve to znaci, a mi bismo nakon toga pitali : A otkud onda nas ovoliko?

U toku konjskih trka do Ibrahima je doprla vijest da mu je kci pobjegla u Krajnovice. Odmah je napustio trke i vratio se kuci ne mireci se s tim i odlucio da vrati kcer. Otisao je u zandarmerijsku stanicu, prijavio da mu je kcer oteta, uzeo komandira i jos dva zandara i uputio se u Krajnovice ubjedjen da ce stvar rijesiti u tren oka.

Zar da njemu njegovo dijete nanese toliku sramotu? Da ode u onu bijedu i doslje. Lakse bi prihvatio da je otisla s Vlahom nego u tu fukarestinu. Vratice dijete kuci, a njemu cu poslije pokazati gdje mu je mjesto.

Dedo je, pored ostalog, bio i vrlo drustvena osoba i vec tad je imao puno prijatelja. Dok se to proculo, a cudno je kako je to brzo prostrujalo, iako nije bilo ni zicnih niti bezicnih aparata, nekoliko njih je predvidjelo Ibrahimovu reakciju i ponudilo se da mu pomogne. Najvecu pomoc pruzio je lokalni muhtar Muho Kulasic. Stao je pred Dervisu i rekao joj da ce doci zandari, sta ce je pitati i sta ona treba odgovoriti.

Ibrahim je sa zandarima gotovo provalio u kucu i posao prema Dervisi. Zaustavio ga je Muho i nakon kratkotrajne prepirke umijesao se i komandir. Prislonio je Dervisu uza zid i poceo sa pitanjima. Njeni odgovori su ga toliko iznenadili da ju je u jednom trenutku pomjerio od zida da se uvjeri da nema nikog iza nje ko joj shapce. Na kraju je, okrenuvsi se Ibrahimu, odmahnuo glavom i procijedio: Ona je ovdje svojom voljom, mi tu nista ne mozemo.

Tesko je opisati bijes i srdzbu koja je obuzela Ibrahima. Nenaviknut na poraze, i to jos od koga, ovaj ga je tesko pogodio. Nije vise u pitanju bila ljubav prema djetetu vec jedan inat i kapric da njemu moze jedan muhadzir i dosljo tako nesto prirediti i nanijeti mu toliku sramotu.

Nenaviknut na poraze obecao je da se nece s tim pomiriti. Nakon toga nekoliko puta je mamina maceha Sara napravila zasjedu kad je mama isla na rijeku prati haljine, ali svaki put bi neko dojavio i zamka je izbjegnuta.

PS: Moji roditelji proveli su 55 godina, sve u svemu lijepog i skladnog braka. Nakon sto su dobili i trece dijete , sedam godina poslije vjencanja, Ibrahimov bijes je popustio i pomirio se sa stanjem.

Ipak u teskim vremenima, kad poslije dorucka nismo imali za rucak, a o veceri ni sanjali, mama bi otisla u Causevice, ali nikad kod oca vec kod strica Salke, i nikad se nije vratila praznih saka.

Izrodili su nas desetoro. Pored svih problema i neimastine nikad niko, ni jedno dijete nije izislo iz kuce, a da mu mama nije pripremila dorucak ili bar caj ili kafu. Uvijek je prva ustajala a zadnja lijegala. I kad smo svi odrasli i razisli se bdjela je nad nama i bila nas melek .

Nadam se da su duse svih pomenutih nasle svoj smiraj u dzenetu i od mene im svima veliki rahmet, zahvalnost i halal. Mami poseban.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Milord bis
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.