Povećana opasnost od odrona zemlje ili kamenja

U našoj zemlji prije podne očekuje se umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima novo naoblačenje praćeno kišom. Na planinama sa susnježicom i snijegom.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne intenzivnije padavine, gdje se očekuje od 15 do 25, lokalno 30 l/m2.

U ostalim područjima padavine slabog intenziteta. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 8 do 13, na jugu od 12 do 16 stepeni.

U Kozarcu prije podne uglavnom sunčan, a poslije podne pretežno oblačno vrijeme. Slaba i kratkotrajna kiša je moguće krajem dana ili u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura oko 10 stepeni.

Prolazak pogoršanja iznad Bosne i Hercegovine, uz južno strujanje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, dekoncentracija, nesanica. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Izdvajaju se magistralni putevi: M-18 Sarajevo-Foča, M-19 Ustiprača-Višegrad M-17 Jablanica-Mostar-Doljani, M-16.4 Bugojno-Novi Travnik, M-16.2 Gornji Vakuf-Prozor, kao i regionalni put R-413 Travnik-Karanovac.

Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, tokom dana moguće je sporije odvijanje saobraćaja.

Napominjemo da je na mjestima izvođenja radova postavljena privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

I dalje su aktuelni radovi na hrvatskoj strani na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da na ovim prelazima povremeno dolazi do usporenog saobraćanja, saopštili su iz BIHAMK-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.