Poledica, smanjena vidljivost, odroni i jaki udari vjetra

Jutros u većini područja malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, novo naoblačenja sa zapada. Do kraja dana i u večernjim satima u cijeloj zemlji pretežno oblačno.

Padavine se očekuju u večernjim satima i u noći sa utorka na srijedu. U područjima iznad 1.200 metara sa susnježicom i snijegom. U Hercegovini se očekuje kiša, a u Bosni kiša koja se može i lediti u dodiru sa tlom.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 7 do 12 stepeni Celzijusa.

U Kozarcu mjestimično ledena kiša. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. U večernjim, sa utorka na srijedu sa kišom ili sunježicom. Jutarnja temperatura oko -5, a najviša dnevna oko 4 stepena Celzijusa.

Niske temperature i ovoga jutra pogoduju formiranju poledice na kolovozu, a posebnu pažnju treba obratiti na mostove, vijadukte, prilaze tunelima, kao i na sve dionice u planinskim predjelima.

Magla smanjuje vidljivost i usporava odvijanje saobraćaja u kotlinama i uz riječne tokove.

– Izdvajamo autoput A-1 Sarajevo-Zenica, kao i magistralne puteve: Konjic-Jablanica, Doboj-Tuzla, Tuzla-Bijeljina, Tuzla-Orašje i Kaonik-Vitez. Na putnom pravcu Jablanica-Mostar upozoravamo na povremene jake udare vjetra – saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Frekvencija vozila pojačana je u gradskim centrima, dok se na ostalim dionicama saobraćaj odvija umjerenim intenzitetom. Kolovoz je mjestimično vlažan, a pojačan oprez savjetuje se zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja.

Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, tokom dana moguće je sporije odvijanje saobraćaja. Napominjemo da je na mjestima izvođenja radova postavljena privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

I dalje su aktuelni radovi na hrvatskoj strani na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da na ovim prelazima povremeno dolazi do usporenog saobraćanja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.