KOZARAC-Jutarnji trač…

Kao sto nam je svima dobro poznato, kafa se u Bosni moze piti u svaka doba, i u podne i navecer, moze biti i docekusa a i sikterusa, a pije se i sa slagom a i sa mlijekom, kako ko voli. Kraca, do vrha, duza…

Jutarnje ispijanje kafe sigurno je opet svojevrsni ritual, i cesto nam tako pocinje dan. Tu se vec sumiraju dogadjaji od protekle noci, raspituje za vrijeme, zdravlje…

Zbog te kafe volim Bosnu i zivot u njoj, zbog tih jutarnjih traceva i zezancija…

Nadam se da ste primjetili da smo u ovoj novoj godini krenuli sa aktivnijim radom na stranici, zbog toga u ovome Jutarnjem zelim ponovo reci par rijeci o ovome projektu, koji ne ukljucuje samo rad na ovoj stranici i informiranje, nego i sire u nasoj lokalnoj zajednici.

U jednu ruku mozemo reci da za pocetak Optimisti2004 stoje iza ove stranice, te ako nas zelite podrzati, podrzite optimiste, odnosno, budite optimisti!.

Razlozi za projekat su proizisli iz naseg iskustva i svakodnevnog susretanja sa nasim sugradjanima i njihovim problemima i potrebama.

Kozarac postaje mjesto bez kulturno-sportske i druge ponude i pocinje da gubi svoj kulturni identitet. Kozarcani se medjusobno udaljavaju, postaju depresivni i pasivni, zatvaraju se u kuce i svoju buducnost vide u napustanju rodnog kraja.

Uzroci ovakvog stanja su teska politicka, ekonomska i socijalna situacija u gradu Prijedoru, nezainteresovanost gradskih vlasti za rješavanjem problema, nedovoljna ukljucenost mladih u razvoju zajednice, nedostatak aktivnosti u koje bi mladi mogli da se ukljuce i na taj nacin steknu nova znanja i rade na licnom razvoju, nedostatak motivacije kod mladih za aktivnim ucescem u rijesavanju problema u zajednici te nedostatak prostora gdje bi mogli provoditi svoje slobodno vrijeme na kreativniji nacin uz druzenje i edukaciju daleko od kafica, sportskih kladionica…

Projekt je osmisljen u svrhu unaprijedjenja kvaliteta zivljenja u Kozarcu promocijom i jačanjem aktivizma u lokalnoj zajednici. Ciljevi projekta su povecati nivo svijesti javnosti i mladih o znacaju i ulozi civilnog drustva i aktivizma, i stepena aktivnog ucesca mladih u zivotu lokalne zajednice.

Kozarac.ba, kao medij treba svakako odigrati veliku ulogu u ovome procesu a nadam se ubrzo da cemo biti pojacani u tom smislu, kao i da cemo moci vise pisati o svemu ovome. Za sad nam treba podrska a ona moze biti i lijepa rijec.

Lijepa riječ je kao lijepo drvo, korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu, ono plod svoj daje u svako doba.

A ružna riječ je kao ružno drvo i iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka. Zbog toga treba da govorimo samo lijepe riječi, klonimo se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su zaista i grijeh, i ne uhodimo jedni druge i ne ogovarajmo jedni druge!

Samoća je bolja od lošeg društva, a dobar drug je bolji od samoće.

Dogovor o dobru korisniji je od šutnje, a šutnja je, opet, bolja od dogovaranja u zlu. Ko želi da živi u miru, neka ustraje u šutnji.

Ove sedmice, o tom duhu rada na povezivanju nasih kapaciteta i resursa, a prije svega na jacanju naseg zajednistva, razgovarali smo sa nasim Sadmirom Alicem, koji boravi u Austriji u Linzu i koji je dosao sa odlicnom idejom ispred FK Dijamant iz Linza sa ponudom za Kozarcane da ucestvuju u ovogodisnjem malonogometnom turniru koji se tamo vec tradicionalno organizuje.

On se po prirodi, prvo obratio FK Bratstvu, ali sigurno je da ovo moze biti vise od samog ucestvovanja na turniru i pruza nam mnogo vise mogucnosti i povezivanja, kao i direktne komunikacije po pitanju nekih drustvenih aktivnosti kao sto je recimo izgradnja Vatrogasnog doma u Kozarcu.

Najvise zbog toga a i drugih prilika koje ovakvi turniri pruzaju za nase mlade igrace, rado smo prihvatili ovaj poziv i iskreno se nadam da cemo uz dobru komunikaciju i pripremu ovo biti jedna od onih pozitivnih prica za neku novu istoriju naseg malog mista.

Vjerujem da nece izostati ni podrska nasih Kozarcana u okolici Linza i nekako kao da vec vidim neku radnu veceru (iftar) kod Mege, nadam se da me cita, a ne sumnjam da nas nece podrzati.

Toliko za ovaj trac, vise slika iz Kozarca mozete vidjeti i na nasoj FB stranici, gdje se u ovoj novoj godini trudimo, da barem ako ne pisemo, onda da svakodnevno postavimo kakvu frisku sliku, cisto radi vremenske prognoze.

U ovih 12 dana uplodovali smo preko 1500 slika, sto vec postaje pretjerivanje 🙂 i nadam se da cete razumjeti ako nekada ne stignemo na sve strane…

Za kraj, posto me je dosta kontaktiralo vezano za Vatrogasni dom i pitalo za taj projekat, da kazemo da se projekat moze pogledati u prostorijama VD Kozarac, i da je manje vise sve spremno, sad je do nas samih i nase odlucnosti da krenemo u njegovu izgradnju.

1000 nas po 800 KM za 3 godine, ili 800 nas po 1000 KM u 4 godine? 😉

A buduci vatrogasni dom izgledace ovako:

Selam Kozarac, 😉

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.