Radaković i Pejić: Uvođenje materijalnih dokaza

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, Tužilaštvo BiH je dokazni postupak nastavilo ulaganjem seta od 40 materijalnih dokaza.

Tužilac Izet Odobašić uložio je potvrde da je optuženi Milorad Radaković bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor (SJB), a Goran Pejić pripadnik Vojne pošte 7362, takođe iz Prijedora.

Među uvedenim materijalnim dokazima se nalaze i dopisi Okružnog Tužilaštva iz Banje Luke, kao i Osnovnog suda iz Prijedora iz 2015. godine u kojima se vidi da je zapisnik o uviđaju ubistva članova porodice Ećimović ocijenjen kao “bezvrijedni registarski materijal”, te uništen.

Tužilaštvo BiH je uložilo i rednu listu SJB-a Prijedor, u kojoj je evidentirano da je optuženi Radaković bio prisutan na poslu u junu 1992. godine.

“Tužilaštvo BiH ulaže karton vozača motornih vozila, jer se na ovom kartonu nalazi Pejićeva fotografija, koja se nalazi i u fotoalbumu korištenom za prepoznavanje optuženog”, objasnio je tužilac Odobašić.

Na ovaj materijalni dokaz, Pejićeva Odbrana uložila je prigovor o zakonitosti, rekavši da to nije ista fotografija iz fotoalbuma.

Prema optužnici, Radaković i Pejić su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove (opština Prijedor). Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava SJB-a, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Uloženi su i dokazi iz matične knjige umrlih članova porodice Ećimović, kao i zapisnik o ekshumaciji i obdukciji tijela iz masovne grobnice Jakarina kosa iz novembra 2011. godine.

“Prilikom ekshumacije ove grobnice, pronađeno je 370 tijela. Među njima bili su svi članovi porodice Ećimović ubijeni u junu 1992. godine”, kazao je Odobašić.

Odbrane Radakovića i Pejića na uvedene materijalne dokaze nisu imali primjedbi.

Suđenje se nastavlja 24. januara, kada će Tužilaštvo BiH kao svog posljednjeg svjedoka saslušati sudskog vještaka.

(Detektor.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.