Vrijeme i stanje na putevima-Ledeno jutro širom BiH

Zima ovih dana itekako pokazuje svoje zube, a narandžasto upozorenje zbog opasnih hladnoća i jakih do olujnih udara vjetra na snazi za cijelu zemlju sve do 8. januara.

Kao što je i najavljeno, već u petak navečer temperature širom BiH počele su padati, a vrhunac ekstremno niskih temperatura u pojedinim krajevima desit će se tokom subote.

Narandžasno upozorenje Meteoalarma izdato je za gotovo cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, izuzev istočne Bosne za koju je zbog temperatura ispod minus 20 izdato crveno upozorenje.

Prema upozorenju Meteoalarma, istočnu Bosnu će pored niskih temperatura pogoditi i vjetrovi brzine i do 50 kilometara na sat. S toga, građanima se savjetuje oprez i ne napuštanje domova.

Snažni vjetrovi se očekuju i u okolini Livna sa udarima i do 70 kilometara na sat.

Prema mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u petak u 22 sata najhladnija je bila Bjelašnica sa minus 24 stepena i brzinama vjetra od preko 100 kilometara na sat.Za njom slijede Han Pijesak u kojem je registrovano minus 17 stepeni, zatim Sokolac sa minus 14 te Gacko sa minus 13 stepeni.

Najveći urbani centri neće pretrpjeti “sibirsku zimu”. Federalni hidrometeorološki zavod za veće gradove u BiH prognozira jutarnje temperature između minus 14 i minus 12 stepeni izuzev Mostara i Trebinja gdje će jutra pratiti temperature od oko minus 3 stepena.

Dnevne temperature kretat će se između minus 10 do minus 5 što, na svu sreću, ne spada u ekstremne vrijednosti za ovo doba godine.

Iz BIHAMK-a obavještavaju da je zbog snježnih nanosa i dalje potpuno obustavljen saobraćaj na putevima Tomislavgrad-Prozor i Rakitno-Blidinje, dok je na području cijelog Livanjskog kantona zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona.

Na autoputu A-1 Zenica-Tarčin saobraća se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.