Kozarac, jedno od najvećih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini

Kozarac je jedno od najvećih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj.

Prije minulog rata u BiH Kozarac je brojao oko 25.000 stanovnika, a sada ih ima oko 21.000. U njemu stalno živi oko 8.000 stanovnika, a ima skoro 6.000 novih krovova, kaže za Anadoliju doktor Zlatko Škerić, Kozarčanin, koji se u rodno mjesto vratio 2000. godine.

U Kozarcu, kako tvrdi doktor Škerić, nije ništa izgrađeno i napravljeno bez učešća samih građana. Zbog broja građana, ali i velikog broja privrednih subjekata koji se u njemu nalaze, Kozarčani su 2005. godine pokrenuli inicijativu “Kozarac-opština”, ali im je zahtjev odbijen, jer nisu imali urađen ekonomski elaborat.

“Skupili smo sredstva i platili izradu ekonomskog elaborata, a činjenica je da se najveći broj novotvorenih firmi nalazi upravo u Kozarcu. Nadamo se da će imati sluha svi oni koji budu odlučivali o tome i da će upravo na osnovu ovih ekonomskih pokazatelja Kozarac postati opština”, kaže Škerić.

U Kozarcu navode da je inat napravio još ljepši i bolji Kozarac nego prije, a ističu veliku ulogu dijaspore, uz čiju pomoć, kako kažu, svi bolje žive. Tokom ljeta Kozarac je najživlji i s dolaskom dijaspore ovo mjesto oživi i doživi pravi preporod. Kozarčani ponosno ističu da je njihov Kozarac najveći mali grad na svijetu, a mnogi ga zbog prelijepih, luksuznih vila zovu bosanski Beverly Hills.

Spomen-obilježje za 1.760 ubijenih Kozarčana

U centru Kozarca izgrađeno je spomen-obilježje za 1.760 ubijenih Kozarčana u proteklom ratu. Više stotina njih se još uvijek traži i vode kao nestali.

“Više od 600 Kozarčana još uvijek nije pronađeno, a postoje i indicije da su stradale pojedine kompletne porodice. Spomen-obilježje je napravio kozarački narod i potrošio 440.000 KM, a majke ubijenih sada imaju mjesto gdje mogu proučiti fatihu najmilijima, kao i onima koji još uvijek nisu pronađeni”, navodi Škerić za Anadoliju i dodaje da u Kozarcu ima oko desetak šehidskih mezarja, na kojima je sahranjeno više od 3.000 šehida.

U Kozarcu je obnovljen objekat ambulante porodične medicine, a u planu je izgradnja i novog vatrogasnog doma. Simbol Kozarca, stara kula, koja je stara skoro 300 godina, stoji oronula i zapuštena i čeka bolje dane za obnovu. Osnovna škola “Kozarac” je jedina u Republici Srpskoj, koja dio nastave izvodi po federalnom programu.

Prije rata škola u Kozarcu imala najveći broj učenika u BiH

Škola sada ima 340 učenika od prvog do 9. razreda, a pod nekadašnjim nazivom OŠ “Rade Kondić” počela je s radom davne 1962. godine. Tada je imala oko 800 učenika.

“Škola je školske 1983/84. godine bila najveća škola u bivšoj Jugoslaviji i brojala je 3.860 učenika. Do početka proteklog rata, škola je imala oko 1.900 učenika. Ponovo je počela sa radom 2002. godine i registrovana je kao OŠ “Kozarac”. Nakon toga su urađeni brojni projekti oko rekonstrukcije objekta, saniranja grijanja, opremanja učionica i kabineta i tada je imala oko 200 učenika”, kaže za Anadoliju direktor Mirzet Mujčić.

Zahvaljujući donaciji od 40.000 KM i velikodušnosti Kozarčanina koji živi u Švedskoj opremljen je kabinet informatike, a potom su osposobljeni kabineti hemije i fizike te kabineta za muzičko vaspitanje. Rekonstruisana je i sportska dvorana, a nastava se izvodi po federalnom programu iz nacionalne grupe predmeta (bosanski jezik, istorija, geografija te priroda i društvo), dok se ostali predmeti izvode po nastavnom planu i programu Republike Srpske.

U današnjem Kozarcu, kako kažu Kozarčani, živi se dosta dobro. S optimizmom gledaju u budućnost i nadaju se da će živjeti još bolje. Vjera ih nikad nije napustila. Ističu da ovdje život nije prestao nakon rata. Naprotiv. Kozarac je sve preživio.

(Oslobodjenje Foto, anadolija)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.