Milunić i ostali: Vještačenje svjedoka

Na suđenju za zločine počinjene u selu Zecovi (općina Prijedor), vještakinja je za jednog svjedoka utvrdila da može dati izjavu ali da nije sposoban doći u sudnicu, a da drugi nije sposoban dati “validan iskaz”.

Vještakinja Nada Milovanović je rekla da je, uvidom u medicinsku dokumentaciju i pregledom Zdravka Čorića, utvrdila da je svaki fizički i psihički napor za njega stresan.

Na pitanje Odbrane da li bi saslušanje putem videolinka uticalo na njegovo zdravstveno stanje, vještakinja je objasnila da je izvodljivo, ali kraće putovanje, i uz pratnju porodice.

“Sam Čorić je kazao da bi mogao dati izjavu ukoliko je moguće da ostane tamo gdje jeste”, rekla je vještakinja.

Navela je i da se ne može izjasniti da li je 2014. godine bio sposoban dati iskaz jer je cijenila njegovo sadašnje stanje.

Milovanović je vještačila zdravstveno stanje i Slavka Stankovića. Prema njenim riječima, i za Stankovića bi put bio dosta stresan. “On ne bi bio svjedok čiji bi se iskaz mogao cijeniti kao validan i relevantan”, kazala je ona, pojasnivši da je imao moždani udar i psihičke smetnje.

Na pitanje da li je svjedok imao oštećenje pamćenja i koncentracije i kada je davao iskaz 2014. godine, vještakinja je odgovorila da je, prema medicinskoj dokumentaciji, vidljivo da je tu dijagnozu imao godinama unazad.

“On je u određenoj vrsti straha jer ima smetnje pamćenja. Kaže, plaši se govoriti na Sudu, da će dati krivi iskaz”, rekla je vještakinja.

Tužilaštvo je ostalo pri prijedlogu da se iskazi ovih svjedoka pročitaju. Odbrane su se usprotivile čitanju iskaza svjedoka Stankovića. Sud će nakanadno donijeti odluku o ovim prijedlozima.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 23. decembra.

(Lamija Grebo; detektor.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.