Sanski Most: Džabir Sedić bez skele ofarbao četiri munare Hamzi-begove džamije

Četiri vitke munare Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, jedne od najljepših bh. bogomolja, obojio je u bijelo mladi Sanjanin Džabir Sedić, alpinista i budući stomatolog, koji se uspješno bavi i književnim radom. Nazivaju ga čovjekom među oblacima, a u šali i Bijeli Spajdermen, jer na sebi ima bijelu odoru.

Opasan zanat

Jedina bh. džamija s četiri munare sada je još ljepša zahvaljujući napornom i opasnom poslu kojim se Džebić bavi. Posebno je pažljivo i precizno izvodio radove na, kako kaže, svojoj džamiji. U njoj, kada je u svom gradu, obavlja molitvu, što je i logično, jer je njegov otac Mirsad imam te džamije.

– Za četiri munare trebao mi je 21 radni dan. Penjao sam se do 43 metra visine, dokle sežu plohe koje sam bojio – priča Sedić.

On za taj opasni zanat koristi specijalno statičko uže koje može držati do dvije tone tereta, a ankere koji ga drže na visini postavlja na sigurna mjesta na konstrukciji munare. Džebiću je alpinizam postao preokupacija nakon što je savladao potrebne tehnike, a specijalizirao se za rad na visokim građevinama.

Angažiran je i na čišćenju i farbanju fasada u Sarajevu, a farbanje munara na džamijama najviše ga raduje. Džebić nije početnik u ovom poslu, koji ne trpi pogrešku.

Pristup užetom

– Imam certifikat FISAT-a, njemačke asocijacije za rad na visini. Pristup užetom odobrava Direktiva o privremenom radu na visinama, koju je donijelo Evropsko vijeće i smatra ga, u slučaju kada se izvodi tehnički pravilno, legitimnim i u potpunosti sigurnim načinom rada – objašnjava Džebić.

Nakon Hamzibegove, Sedić ovih dana radi isti posao na džamiji u Husimovcima kod Sanskog Mosta. I dok njegovi roditelji čekaju da jednog dana otvori stomatološku ordinaciju, on je za sada zaljubljen u visine, ima „kancelariju“ među oblacima.

Mladi Sanjanin autor je zbirke pjesama „Srebreno ogledalo“ posvećene Srebrenici. Sav prihod od prodaje knjige od 5.000 KM poklonio je za školovanje srebreničke djece

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.