“Ličnost godine” u Kozarcu

Odlaskom u OŠ Kozarac, šef Misije OSCE-a u BiH je najkonkretnije podržao direktora škole koji jedini u RS-u istrajava na bosanskom jeziku u knjižicama

Kako god protumačili, vijest o tome da je šef Misije OSCE-a Jonathan Moore u utorak, u danu u kojem su ga Nezavisne novine proglasile ličnošću godine, posjetio i Prijedor, a u okviru toga i Osnovnu školu Kozarac, nama se čini vrijednom isticanja.

Moore je ovim dolaskom na najkonkretniji način iskazao podršku direktoru tamošnje škole Mirzetu Mujčiću, poznatom po tome što jedini od direktora u Republici Srpskoj ove godine nije htio provesti instrukciju pristiglu iz Ministarstva prosvjete RS-a o neupisivanju bosanskog jezika u knjižice.

Kada smo svojevremeno pitali gospodina Moorea hoće li stati u zaštitu Mujčića, ako bude trebalo, šef Misije OSCE-a nam je odgovorio:

“Ne želim špekulisati o toj teoretskoj situaciji. Jasno je da je jezik bošnjačkog naroda bosanski i to je opravdana odluka direktora. I direktori drugih škola bi mogli istim putem reagovati. Hoćemo, naravno da hoćemo braniti taj princip”, izjavio je tada Moore za Oslobođenje, a kako nam juče kaže Mujčić, isto je ponovio i njemu i njegovim saradnicima tokom jednosatne posjete.

U školi je trenutno 21 odjeljenje učenika od prvog do devetog razreda (dva više nego prošle godine), s ukupno 340 učenika.

Broj djece je isti kao i prošle školske godine, uče bosanski, u njihovim dnevnicima i u knjižicama stoji takođe ime tog jezika.

Direktor Mirzet Mujčić je i Mooreu objasnio da je od njega, koji nije postupio po instrukciji, odnosno koji je zadržao bosanski jezik u školi, dva mjeseca kasnije Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a tražilo objašnjenje njegovog postupka.

– Odgovorio sam da je jezik bošnjačkog naroda bosanski i na tome se sve završilo, naglašava Mujčić, napominjući da ga je vrlo obradovala posjeta visoke misije OSCE-a u BiH.

Moore je bio izričit

– Gospodin Moore je jasno iskazao svoju radost što se u našoj školi nastava odvija bez problema. Bio je izričit i u tome da Misija koju on predvodi ne može finansijski pomagati sredine poput naše, ali to i nije uvijek najvažnije, govori Mujčić, dodajući: “Lijepo je bilo imati tako uvaženog gosta, koji razumije opće stanje u bh. obrazovnom sistemu i koji ne krije svoje opredjeljenje spram bosanskog jezika, iako je, naravno, to bila samo jedna od tema našeg razgovora.”

I nama ostaje da istaknemo ovaj Mooreov potez, jedan od rijetkih koji potvrđuje da neki političari ispunjavaju obećanja i ne gaze svoju javnu riječ.

Zato, čestitke gospodinu Jonathanu Mooreu na počasti koju su mu ukazale kolege iz Nezavisnih novina.

(Edina KAMENICA; Oslobodjenje)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.