Najbolji u kodiranju

BiH treć put najbolja u regiji: Više od 30.000 mladih iz BiH učilo kodirati

Bosna i Hercegovina je i ove godine, treći put zaredom, učestvovala u Satu kodiranja, najvećem edukativnom događaju u svijetu koji usmjerava djecu i mlade prema informatičkim zanimanjima.

Ove godine je 260 škola, organizacija i biznisa u periodu od 5. do 11. decembra realiziralo brojne satove kodiranja širom BiH, uz podršku Centra za promociju civilnog društva (CPCD), zvaničnog predstavnika ove akcije za BiH.

– Po broju učesnika, naša zemlja ostvarila je najbolje rezultate u regiji: više od 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola učestvovalo je ove godine u Satu kodiranja, a u akciju se uključilo 260 različitih organizacija od čega je 130 škola organiziralo sat kodiranja za sve svoje učenike – naglasila je Aida Daguda, direktorica CPCD-a, naglašavajući da je IT sektor jedna od najvećih razvojnih šansi za mlade, ali i za cijelu BiH.

U sklopu cijele sedmice organiziran je i niz specijalnih satova kodiranja s brojnim zvaničnicima, a učenici su imali priliku kodirati s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK kantona Rašidom Hadžović, ambasadoricom SAD u BiH Maureen Cormack, načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem, te Nerminom Pećancem, savjetnikom načelnika Općine Stari Grad.

Kazazović je kazao da se od narednog polugodišta uvodi elektronski dnevnik, a s obzirom da rezultati Sata kodiranja pokazuju koliki je interes djece i mladih za ovom aktivnošću, najavio je inicijativu Ministarstva obrazovanja KS da se od naredne školske godine u sarajevskim gimnazijama otvore IT smjerovi.

Sat kodiranja ili Hour of Code pokrenut je prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potakli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju.

Do sada je u ovom pokretu učestvovalo više od 100 miliona mladih iz 180 zemalja svijeta, saopćeno je iz CPCD-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.