Aleppo Bana

Nestale majka i djevojčica koje su informisale svijet o strahotama u Halepu

Fatma je posljednjih dana u porukama izražavala zabrinutost da će je naći pripadnici sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu

Sedmogodišnja djevojčica Bana el Abed i njena majka Fatma postale su poznate nakon što su putem društvenih mreža prenosile zračne udare na sirijski grad Halep. Profil na društvenoj mreži Twitter otvorile su prije tri mjeseca, a putem njega su izvještavale o stravičnim događajima u Halepu, ali i pozivale svijet da zaustavi krvoproliće u ovom sirijskom gradu.

Međutim, od juče nema nikakvih informacija o djevojčici i njenoj majci. Sedmogodišnja Bana i njena majka Fatma, inače nastavnica engleskog jezika, imale su oko 200.000 pratilaca na zajedničkom profilu koji je juče izbrisan.

U posljednjoj poruci koju je majka Fatma objavila u subotu kazala je: “Sada smo sigurni da nas je uhvatila vojska. Dragi svijetu, vidjet ćemo se neki drugi dan”.

U poruci objavljenoj 27. novembra djevojčica Bana je napisala: “Večeras nemamo kuću. Vidjela sam mrtva tijela i ja sam bila na korak od smrti”.

Na fotografiji koja je bila uz poruku vidjela se Bana u prašini. Istog dana je zamolila sve da se mole za njih.

“Trenutno smo pod teškim bombardovanjem. Nalazimo se između života i smrti”, napisala je. Majka Fatma je nekoliko sati nakon njene poruke napisala: “U žestokim bombardovanjima ubijeno je mnogo ljudi. I mi bježimo”.

Fatma je posljednjih dana u porukama izražavala zabrinutost da će je naći pripadnici sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu. Njena posljednja poruka da ih je vojska pronašla dovela je do zabrinutosti da su majka i kćerka ubijene.

Nakon što su nestale majka i kćerka na društvenoj mreži Twitter pod oznakom “#WhereisBana” podijeljeno je oko 1.000 postova.

Režimske snage i šiitska milicija već 20 dana izvode napade iz zraka i sa kopna na naselja na istoku Halepa, koja se nalaze pod kontrolom opozicije. Opozicija je ranije kontrolirala teritoriju od 45 kvadratnih kilometara, a sada kontrolira područje od 25 kvadratnih kilometara.

Ruska strana tvrdi kako oni ne učestvuju u zračnim napadima na Halep.

Prema podacima dobijenim od ekipa civilne zaštite, zbog toga što nisu mogli napustiti područje na kojem je došlo do sukoba, 35.000 ljudi u istočnom Halepu nalazi se na teritoriji koju su zauzele režimske snage i sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, PYD.

Halep je drugi po veličini grad u Siriji. Centar grada udaljen je 40 kilometara od granice sa Turskom. Zapadni dio centra Halepa kontrolira režim, a istočni opozicija.

Podaci Direkcije za zdravstvo u Halepu pokazuju da stanovništvo već 101 dan nema mogućnost da zadovolji osnovne humanitarne potrebe. Već tri sedmice u gradu ne rade bolnice, medicinski centri, pekare, škole…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.