Fidel Castro

Fidel Kastro sahranjen na privatnoj ceremoniji

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su na privatnoj ceremoniji na groblju u Santjagu de Kubi, kolevci revolucije čiji je predvodnik bio.

Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u poslednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, preneo je AP.

Povorka sa posmrtnim ostacima Kastra, koji je vladao Kubom 50 godina, napustila je jutros u 06.39 časova Trg revolucije u Santjagu.
Castro Sahrana
Povorka je, posle devetodnevnog odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera, javljaju agencije.

Iz mase se čulo “Živeo Fidel” i reči nacionalne himne, dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gde je Kastro sahranjen, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. veka, Hoze Martin.

U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07:15 sati po lokalnom vremenu, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP.

Predsednik Kube Raul Kastro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, preneo je ranije AFP.
Fidel Catro Kuba
Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog meseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue.

“Mnogo sam tužna što smo izgubili oca”, kaže Marta Loida, 36-godišnja profesorka univerziteta koja je sedela na zemlji držeći sliku Fidela Kastra posle Raulovog govora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.