Atomski Voz

Rusija izgrađuje novi nuklerni voz

Rusija je uspješno testirala interkontinentalne balističke rakete namenjene novoj generaciji nuklearnih vozova.

Sto zvući kao relikt iz hladnog rata postaje stvarnost. Rusija je po nalogu Vladimira Putina reaktivirala program nuklernih vozova tipa „Barguzin“.
Nuklearni vozovi sovjetskog saveza stavljeni su u pogon sredinom osamdesetih godina i bili su aktivni sve do oko 2000e godine kada su zbog dotrajalosti i manjka financijskih sredstava ukinuti.

Eksperti smatraju da će novi željeznički raketni sistem „Barguzin“ biti ključni element nuklearnog štita Rusije. Prednosti „voza smrti“, kako ga još nazivaju, kriju se u njegovoj „nevidljivosti“ i mobilnosti.

Spolja gledano voz gotovo da se ne razlikuje od običnog teretnog voza, ali u vagonima se nalaze strateške atomske rakete, komandni punktovi, osoblje i sistem za održavanje života.

„Jednostavno, nijedna zemlja nema takav raketni voz. “Barguzin” je u nekom smislu naslednik sovjetskog željezničkog raketnog kompleksa „Molodec“. Amerikanci su lansirali dezinformaciju da oni prave raketni voz, pa su ih Rusi iznenadili tako što su veoma brzo razradili “Molodec” i rakete za njega“,

priča Ivan Konovalov, šef sektora za vojnu politiku i ekonomiju Ruskog instituta za strateška istraživanja.

U naoružanju sovjetskih raketnih snaga bilo je 12 željezničkih raketnih kompleksa „Molodec“, koji su bili razmješteni u tri ruske oblasti. Taj kompleks je projektovao glavni konstruktorski biro balističkih raketa Sovjetskog Saveza „Južnoje“, koji se nalazio u Ukrajini, a proizvodio se u dnjepropetrovskom zavodu „Južmaš“. Prvi put je postavljen 1987. godine, ali su do 2007. svi kompleksi demontirani i uništeni, osim dva koja su prebačena u muzej.

Ideja nuklearnih vozova rodila se tokom Hladnog rata, šezdesetih godina prošlog vjeka, u vrijeme kada su dvje supersile Sovjetski savez i SAD vodile aktivnu trku u naoružanju. Amerikanci su tada u okviru projekta „Velika zvjezda“ stvarali prvi borbeni voz. Planirano je bilo da se izgradi 30 vozova sa 150 raketa, ali je projekat ugašen jer se smatrao skupim, pa i nepotrebnim. Ideji nuklearnih vozova Amerikanci su se vratili 1986. godine, kada je američka vojska počela da koristi nove balističke rakete „Mirotvorac“. Projekat je, međutim, bio kratkog vjeka — zatvoren je početkom devedesetih godina prošlog vjeka, iz više razloga. Prvo, „nestao“ je tadašnji glavni suparnik SAD — Sovjetski Savez. Drugo, američki željeznički raketni kompleks zahtjevao je obnavljanje infrastrukture velikih razmjera i velike finansijske troškove. Problem je bio i u tome što željezničke pruge u SAD pripadaju privatnim kompanijama. Neki zapadni eksperti razvoj novog željezničkog raketnog sistema „Barguzin“ vide kao novu fazu trke u naoružanju između Rusije i SAD i odgovor na razvoj američkog programa brzog globalnog udara, ali Moskva takve tvrdnje odbacuje.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da „Rusija nije ušla u trku u naoružanju“, već da joj je potrebno da nadoknadi ono što je propustila devedesetih godina prošlog vjeka, kada su oružane snage bile slabo finansirane.

Realizacija nuklearnog voza tipa „Barguzin” očekuje se do 2020 godine,

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.