Farma Pučenik u Bosanskoj Krupi: U toku sanacija, do kraja godine prva upošljavanja

Farma Pučenik u Bosanskoj Krupi: U toku sanacija, do kraja godine prva upošljavanja

Delegacija Vlade USK, Općine Bosanska Krupa, vlasnik kompanije Arifagić-Investment, te predstavnici nadležnih institucija obišli su danas nekada svinjogojsku farmu Pučenik u Bosanskoj Krupi, mjesto gdje uskoro počinje gradnja moderne farme norveških goveda.

Na farmi Pučenik, čije zemljište je u prošlom mjesecu zakupio vlasnik firme Arifagić-Investment Jusuf Arifagić, trenutno se izvode radovi na izgradnji pristupnog puta, dok bi se do kraja jula trebali završiti radovi na neophodnim instalacijama, tj. obezbjeđenje priključka vode, te napajanja električnom energijom. Nakon toga, uslijedit će čišćenje i sanacija nekoliko objekata.

“Detektovano je sve ono što bi u najkraćem roku trebalo uraditi kako bi farma krenula sa radom. Imamo dvije stvari koje trebamo hitno riješiti. Prva je napajanje električnom energijom, što bi do kraja jula trebalo biti riješeno. Poslije toga nam slijedi kopčanje gradskog vodovoda i alternativnog izvora napajanja”, kazao je Arifagić.

On je naglasio da je trenutni kapacitet farme oko 20 hiljada kvadratnih metara, što je dovoljno za 4-5 hiljada grla, ali i da postoje uslovi za dodatnih 10 hiljada kvadratnih metara, čime bi ova farma bila jedna od najvećih u BiH. Ukazao je i da obradiva površina zemljišta uslovljava broj radnih mjesta, ali da će do kraja ove godine zaposliti oko 15, a već iduće još 30 ljudi.

Arifagić se obavezao da će u narednih pet godina zaposliti oko 200 ljudi na farmi, a radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u oblasti poljoprivrede u općini Bosanska Krupa.

“Sve ono što smo preuzeli i u razgovorima i u odlukama koje smo donijeli na Općinskom vijeću, pa i ugovorom koji smo potpisali sa firmom Arifagić-Investment, na to i odgovaramo. Već smo počeli realizirati pristupni put objektu, radi se voda, riješit će se i problem napajanja električnom energijom. Iznajmili smo 260 hektara zemlje i to je ono što mi trenutno imamo i što je kvalitetno, međutim općina je široka pa ćemo se truditi da to zemljište proširimo”, kazao je Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

Dovođenje jakih domaćih investitora na prostor Unsko-sanskog kantona od izuzetnog je značaja za sve njene stanovnike, naglasio je premijer USK Izudin Saračević.

“Imamo povratnike koji se samo vrate i budu tu, a imamo neke koji investiraju. Jedan takav primjer je i gospodin Arifagić koji se odlučio investirati u poljoprivredu. Pratit ćemo i pomagati sve investitore, ne samo ove koje imamo, nego i druge povratnike. Time šaljemo jasnu poruku našim ljudima iz dijaspore. Ovaj prostor je naša sramota, koliko je to dugo ležalo. Hvala gospodinu Arifagiću koji je prepoznao kapacitet ovog prostoru, općinskom načelniku i administraciji što su ustupili pravo korištenja”, istakao je Saračević.

Inače, nakon što je preuzela nekadašnju farmu “Pučenik“ u Bosanskoj Krupi, firma Arifagić-Investment kupila je i bivše drvoprerađivačko preduzeće Fana Zas iz Bosanskog Petrovca. Na ovom prostoru planiraju otvaranje pogona za proizvodnju koncentrovane stočne hrane, kao i farme za uzgoj prvoklasnih bikova i rasplodnih junica za potrebe bh. tržišta, ali i zemalja regije.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.