Potvrđena optužnica za sistematski ratni zločin nad nesrbima u Prijedoru

Potvrđena optužnica za sistematski ratni zločin nad nesrbima u Prijedoru

Sud Bosne i Hercegovine je 17. maja 2016. godine potvrdio optužnicu kojom se optužene Darka Mrđu, Zorana Babića, Radenka Marinovića i Milana Gavrilovića tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

 Prema optužnici, zločine protiv nesrpskog stanovništva činili su Darko Mrđa i Zoran Babić kao rezervni policajci i pripadnici Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, Radenko Marinović kao rezervni policajac i pripadnik Drugog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor i Milan Gavrilović kao policajac pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor.

U optužnici Tužilaštva BiH stoji kako su navedeni u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor u periodu od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije RS.

Tužilaštvo tvrdi da su Mrđa, Babić, Marinović i Gavrilović zločine činili ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima, a sve u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Podsjećamo, sredinom februara djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine lišili slobode trojicu osumnjičenih koje se tereti za ratni zločin i ubistva više žrtava s područja Prijedora.

Među njima su bili Darko Mrđa, Radenko Marinović i Milan Gavrilović. Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u logoru “Manjača” tokom augusta 1992. godine počinile krivično djelo iz člana 172. KZ BiH “Zločin protiv čovječnosti”.

Mrđa je 2004. godine Pretresnom vijeću Haškog tribunala priznao da je na planini Vlašić učestvovao u ubistvu 150 bošnjačkih zarobljenika i dobio je 17 godina zatvora, a odležao je 11 nakon čega se vratio u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.