CENZURA U PRIJEDORU: „Kozarski vjesnik“ odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu!

CENZURA U PRIJEDORU: „Kozarski vjesnik“ odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu!

Aktivisti Centra za mlade „KVART“ iz Prijedora željeli su da u petak, 27. maja, u lokalnom tjedniku „Kozarski vjesnik“ objave sjećanje na 102 djece, koja su u tom gradu ubijena u ratnim godinama.

I mada su prvi put na šalter za prijem oglasa i osmrtnica otišli prije nekoliko dana, službenica zadužena za prijem teksta, nakon što je pročitala o čemu se radi, zamolila je da dođu ponovno, uz objašnjenje da mora konzultirati šefa.

Narednog puta je aktivistima „KVARTA“ rečeno da je direktor „Kozarskog vjesnika“ na putu, da bi tek iz trećeg pokušaja dobili odgovor da sjećanje na ubijenu prijedorsku djecu ne može biti objavljeno, valjda zbog „neprimjerenog teksta“?!

Sjećanje je, objašnjavaju u KVART-u, trebalo biti objavljeno na trećini jedne strane „Kozarskog vjesnika“ i plaćeno 300 KM.

Aktivista građanske inicijative “Jer me se tiče”, koja okuplja nevladine organizacije, neformalne grupe i pojedince koji se bave promocijom ljudskih prava, obilježit će 31. maja u Prijedoru Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.100 ubijenih sugrađana, od kojih je većina stradala u prijedorskim logorima smrti.

U isto vrijeme roditelji više od sto prijedorskih mališana, koji su ubijeni u ratu, još uvijek čekaju da lokalne vlasti odobre zahtjev za izgradnju spomenika njihovoj djeci.

 

(SB)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.