Javnim preduzećima i Vladi blokirano 57 miliona maraka

Javnim preduzećima i Vladi blokirano 57 miliona maraka

Ministarstvu finansija Republike Srpske i javnim preduzećima u Banci Srpske blokirano je više od 57 miliona KM, ekskluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Ministarstvu finansija u Banci Srpske je „zarobljeno“ čak 24,2 miliona KM.

Od tog iznosa najveći dio novca je bio na računu za funkcionisanje osnovnih sudova – 9,8 miliona KM.

Na računu okružnih privrednih sudova je 4,5 miliona KM, dok je na Transakcionom računu za redovno poslovanje Ministarstvu finansija u Banci Srpske ostalo nešto više od pet miliona KM.

Fond solidarnosti Republike Srpske je izgubio čak 4,4 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Elektroprivreda i Autoputevi ostali bez 33 miliona

Ono što je posebno zabrinjavajuće je više od 33 miliona maraka Elektroprivrede Republike Srpske, Autoputeva Republike Srpske i Elektroprenosa BiH.

JP „Autoputevi Republike Srpske“ su u Banci Srpske ostali bez 10,3 miliona KM, a „Elektroprenos BiH“ bez 10 miliona KM.

„Hidroelektrane na Drini“ su izgubile 5,3 miliona KM.

„Hidroelektrana na Trebišnjici“ će morati pronaći način da nadoknadi četiri miliona KM koje je imala na računu u Banci Srpske.

Matično preduzeće Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske je ostala bez 2,6 miliona KM, a „Hidroelektrane na Vrbasu“ bez milion KM.

Vlada i javna preduzeća su držala depozite, bez obzira na jasna upozorenja da je banka pred likvidacijom, čak je na pojedine direktore vršen strahovit pritisak da poslednjih sedmica pred uvođenje privremene uprave, prebace sredstva na račune u Banci Srpske.

Generalni direktor „Elektroprivreda Srpske“ Branislava Milekić svjesno je „žrtvovala“ blizu 13 miliona KM, jer je kao član Nadzornog odbora Banke Srpske bila vrlo dobra upućena u njeno funkcionisanje.

Izvor: Capital

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.