BiH aplikaciju za članstvo u EU podnosi u januaru

BiH aplikaciju za članstvo u EU podnosi u januaru

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao da se ova institucija obavezala da u januaru 2016. godine preda zahtjev za članstvo BiH u EU.

Predsjedavajući Čović kazao je i da je uspostavljen i koordinacijski mehanizam u koji je potrebno unijeti nekoliko izmjene da bi njegova struktura bila usklađena s Ustavom, kao i proces donošenja odluka pojedinih tijela koja čine mehanizam.

– Vi znate da postoje članice EU koje su kategorično protiv bilo kakvog proširenja Evropske unije, ali BiH može biti zadovoljna dinamikom izvršavanja pretpristupnih obaveza prema EU – kazao je Čović.

Inače, precizirao je da će s predstavnicima EU biti obavljeni razgovori o pojedinostima kao što je zahtjev za liberalizaciju trgovine, posebno kada je riječ o definiranim kvotama za mlijeko i mliječne prerađevine te meso i mesne prerađevine, ali da BiH želi u EU i NATO.

Predsjedništvo BiH danas je usvojilo i Prijedlog budžeta BiH za 2016. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja tekuće godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.