Završena ostavinska rasprava o Titovoj imovini

Završena ostavinska rasprava o Titovoj imovini

Ostavinska rasprava o podjeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita zaključena je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a rješenje suda, kako su istakli advokati naslednika, očekuje se za oko mjesec dana.

Kako je novinarima objasnila advokatica Miše, Aleksandra i Zlatice Broz, Violeta Kočić-Mitaček, pročitani su svi dokazi u predmetu, kao i prjedlozi advokata, koji su odbijeni kao suvišni.

“Danas su isčitani svi dokazi koji su prispjeli u sud i sada očekujemo ostavinsko rješenje. Ne znamo kakvo će ono biti”, rekla je Kočić-Mitaček novinarima ispred zgrade suda.

Violeta Kovačić-Mitaček je navela da se ispostavilo da je detaljni spisak imovine, koji je nasljednicima uručen na pretresu 1. decembra, a zbog čega je odložen prethodni pretres, veoma sličan spisku koji već bio poznat tokom postupka, osim što je na listu pridodat još nekoliko predemata.

“Dobili smo uvid u osnovni spis ovog suda, iz 1983, koji do tada nismo mogli da dobijemo i veoma mali broj stranica je za nas bio novost. Ispostavilo se da su ostalo stari spiskovi koje smo već dobijali tokom trajanja postupka”, rekla je Kočić-Mitaček.

Prema njenim rječima, uglavnom je rječ samo o pokretnoj imovini, o ličnim premetima Josipa Broza Tita, a ne zlatu i znamenju.

“Kamen sa Mjeseca nismo našli u spiskovima, kao ni vozila koja su u Sloveniji. Od nekretnina nije traženo ništa, niti su na spisku”, rekla je Kočić-Mitaček.

Dodala je da je sada na sudu da odluči šta je to što spada u ostavinsku masu i da li će prihvatiti prjedloge naslednika, pa će tek tada moći da se govori o eventualnoj žalbi, ponovljenom postupku, kao i fizičkoj deobi nasleđene imovine.

Nasljednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

U raspravi ostavine učestvuju i punomoćnici porodice Karađorđević, koja zahtjeva da se iz zaostavštine izuzme imovina koja je nekada pripadala toj dinastiji.

Ostavinska rasprava inicijalno je pokrenuta zahtjevom Brozovog, sada već pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud donjeo je rješenje o podjeli imovine 1989. godine.

Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rješenje, a Ustavni sud je 2000. proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza.

Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se djeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.