Misteriozni broj “Alan Forda” u kojem se ekipa TNT susreće sa Titom

Čuveni strip “Alan Ford” možda nije toliko promijenio istoriju stripa, koliko je zauvijek promijenio živote generacija koje su odrastale uz poslovicu Broja 1: “Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!”

Scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, u maju 1969. godine u Italiji pokrenuli su strip „Alan Ford”. Radnja se dešava u gradu Njujorku gdje se kroz avanture ekipe TNT ismijavaju kapitalizam, rasizam i druge osobine američkog društva, ali i totalitarizam tadašnjih zemalja istočnog bloka.

U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alan Forda” u kojem se ekipa TNT susreće sa Josipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ iz očiglednih razloga bio zabranjen.
Grupa TNT u kompletnom sastavu je na zadatku spašavanja naučnika Johana Aleksandera, zvanog Mudri iz predsjednikove rezidencije. Tu je i kratka ratna istorijska pričica Broja Jedan sa bitke na Neretvi, gdje su autori malo karikirali partizansku verziju istorije.

Zanimljivo, u ovoj epiozdi je istovjetna scena kao u “Umro je bogati ujak” čuvene rasprave između Boba Rocka i Magnussona, samo što je ovdje u pitanju dikt… vođa naroda jedne prijateljske afričke zemlje. Takođe je i kraj sa novčanicom od hiljadu dolara koja je lažna i služi Broju Jedan da označi do koje je stranice došao kod čitanja knjige viđen u još nekoj epizodi.

Prema informacijama sa foruma stranice stripovi.com ova “lažna” epizoda je objavljena u slovenačkom listu “Mladina”, a autor je Andrej Brčić-Flumiani. Za ovu strip priču su navodno korišteni “frejmovi” starih epizoda koji su tekstualno i crtački prilagođeni.

Priču o grupi TNT i izvjesnom … J.B. Titu možete “prelistati” na ovom linku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.