OBRAĆANJE GLAVNOGA IMAMA ŠEHIDSKO MEZARJE – KURBAN BAJRAM 1436.

OBRAĆANJE GLAVNOGA IMAMA ŠEHIDSKO MEZARJE – KURBAN BAJRAM 1436.

U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Svaka hvala i zahvala pripada Tebi, Uzvišeni Bože, koji sudruga nemaš! Milosrđe Tvoje i blagoslov Tvoj molimo za našeg voljenog poslanika Muhameda, za njegov rod i prijatelje njegove! Molimo Te i za naše umrle, a naročito za naše šehide. Podaj im Bože Svoju veličanstvenu milost i oprost i sve nas zajedno u vječnome džennetu sjedini! Amin!

Draga braćo, cijenjene sestre, uvažene porodice naših šehida, plemeniti šehidi naši,
Esselamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Braćo i sestre! Jutros je osvanulo mubarek bajramsko jutro. Jutros su meleki, naredbom Svevišnjeg Gospodara svih svjetova, spušteni na Zemlju da na njoj muštuluk od Uzvišenog Allaha svakom pokornom robu prenesu, da čovjeka podsjete da će mu se dobro njegovo većim dobrom vratiti, a da će za ružna djela sigurno odgovarati.

Zbog toga se u ovom jutru vjernici raduju i sabahom, bajramom i kurbanom zahvaljuju što su od onih koji se u šta uzdati imaju. Zbog toga u ovom jutru svoju radost udjeljuju, kako onima koje kraj sebe na dunjaluku imaju, tako i onima zbog kojih ranjeno srce i na bajram imaju. Živućim saputnicima svojim radost daruju, a milim šehidima i umrlim svojim dovama kabure osvjetljavaju.

Živima ruke pružaju, u zagrljaj ih prihvataju, najljepše im želje poručuju, s njima se raduju i bajramluke s njima razmjenjuju. Selame živima upućuju, ali ni šehide svoje ne zaboravljaju. I njima selame upućuju, i s njima se bajramuju. Istina, u srcima svojim žalost osjećaju. Bajram je, ali im nije lahko.

Nije im lahko jer su ovoga bajramskog jutra ustali i kroz penđere svoje puste komšijske kuće vidjeli. U njima bajramsku radost nisu vidjeli. Nije im lahko jer su ovog jutra iduć’ na bajram o onima kojih nema mislili. O njima su mislili jer su ih se silno poželjeli. Nije im lahko jer su ovog jutra ulazeć’ u džamiju njihove duše osjetili. Jesu ih osjetili jer ih nisu zaboravili. Nije im lahko jer su se ovog jutra s mnogo svijeta bajramovali. S mnogima su se bajramovali a još je više onih onih kojih su se zaželjeli. Zato su ovoga jutra u ovaj džennet došli. Došli su da vide oca i majku, da ne preskoče brata i sestru, da zagrle sina i kćeru, da ne zaborave ni dragoga komšiju. Došli su, mada znaju da ih vidjeti neće, da ih zagrliti neće, da im srcima lakše biti neće. Ali znaju da će dug svoj ispuniti, da će radost svojim šehidima podariti, da će ih selamom obradovati, da će ih srcem svojim zagrliti, da će im bajramsku Fatihu pokloniti, da će im svojim dolaskom vječne kuće uljepšati, da će ih i Allah Uzvišeni radi svega toga nagraditi.

Zbog svega ovoga, dragi naši šehidi, mi ovdje sada stojimo i dušama vašim poručujemo da vas dušmanska ruka jeste ubila, ali vas naša srca nisu prežalila. Nije jutro svanulo, nit’ se akšam spustio, a da majka šehidska nije uzdahnula i svoje drago dijete dovom spomenula. Nit’ je dan prošao, a da šehidski otac nije zastao i svom neprežaljenom djetetu rahmet predao. Nit’ je bajram došao, a da se radost i tuga u Kozarcu nisu pomiješali. Tako je bilo minulih 23 godine i tako će biti dok mi živi po Zemlji budemo hodili. Svakog bajrama smo vam dolazili, dragi naši šehidi, i dok smo živi dolazit ćemo, ako Bog da, a onoga časa kada okove ovoga svijeta napustimo mi vaše plemenito društvo priželjkujemo i zajedničkoj vječnosti s vama u džennetu se uzdamo. Zato Uzvišenog Allaha molimo da vas vaše drage majke prve u džennetu ugledaju. Da se vaši dragi očevi s vama u džennetu raduju. Da se vaša draga djeca s vama u džennetu naslađuju. Da se vaša braća i sestre s vama u džennetu sastanu. Da se svi zajedno u džennetu sastanemo i nikada se više ne rastanemo. Da vašu šehidsku krv džennetske rijeke speru, a bol našu radosti džennetske odnesu.

Amin!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.