“Plavi šljemovi” bili zarobljenici, a ne taoci

“Plavi šljemovi” bili zarobljenici, a ne taoci

Svjedok Odbrane Radoje Vojvodić izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da su “plavi šljemovi” u ljeto 1995. godine bili “ratni zarobljenici”, a ne taoci Vojske Republike Srpske (VRS), kako tvrde tužioci.

Vojvodić, koji je tada bio oficir za bezbjednost u pozadinskoj bazi VRS-a na Jahorini, posvjedočio je da je 26. juna 1995. – dan pošto je NATO počeo da bombarduje VRS – u toj bazi zatekao njemu nepoznate vojnike, koji su dvojicu “plavih šljemova” vezali za stubove.

Prema svjedokovim riječima, ti vojnici su mu kazali da su pripadnici UNPROFOR-a “ratni zarobljenici” zato što su se “svrstali uz suprotnu stranu” i da postoji sumnja da su “navodili NATO avione”.

Vojvodić je kazao da je nedugo zatim, po naređenju, otišao u obližnje skladište Jahorinski Potok, koje su avioni Alijanse već bili bombardovali, i da je tamo zatekao još pet-šest “plavih šljemova”, vezanih za stubove. Rekao je da mu je bilo naređeno da se pobrine da zarobljenici budu bezbjedni, da im niko ne naudi i da im drugi vojnici ne prilaze.

Mladić je optužen kao komandant VRS-a, vojske koja je uzela kao taoce više od 200 pripadnika UNPROFOR-a i neke od njih koristila kao “živi štit” od udara NATO avijacije koji su započeli krajem maja 1995. godine.

Istu noć kada mu je naređeno da se pobrine za bezbjednost “plavih šljemova”, po naređenju pretpostavljenog Zdravka Tolimira, načelnika za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, Vojvodić je sve zarobljene prebacio u svoju bazu, gdje su bili zadržani do oslobađanja, 18. juna.

“Odgovorno tvrdim da im od tada niko nije prijetio… Od 26. maja do 18. juna, nikada nisu bili ni fizički ni psihički ugroženi”, naglasio je svjedok, dodavši da je, naprotiv, prema njima postupano s poštovanjem, prema Ženevskim konvencijama.

Vojvodić je naznačio da su zarobljenici imali pristup ljekaru, da ih je obilazio Crveni krst i da im je bilo omogućeno da kupuju voće na pijaci i nabavljaju video-kasete.

Da su “plavi šljemovi” bili taoci VRS-a i da im je bilo prijećeno smrću, ako NATO nastavi da bombarduje, tužioci su, tokom unakrsnog ispitivanja, dokazivali filmom na kojem se vidi kako pripadnik VRS-a, preko prevodioca, u vozilu, kaže zarobljeniku: “Umrijećete… za dobro NATO-a.”

Vojvodić je odgovorio da to nije ni čuo ni vidio. Isti komentar dao je i na snimak na kojem srpski vojnik vezuje pripadnika UNPROFOR-a za stub u Jahorinskom Potoku, uz riječi: “Eto, pa nek te Kozirjev (Andrej, tadašnji ministar spoljnih poslova Rusije) spasava, j..o te on.”

Nakon što mu je tužilac citirao Mladićeve riječi upućene komandantu UNPROFOR-a Rupertu Smith da će “plavi šljemovi” biti “ubijeni, bez obzira gdje budu udari NATO”, Vojvodić je uzvratio da to “nije mogao znati”, jer je bilo “iznad njegovog nivoa odlučivanja”.

Svjedok je, međutim, potvrdio da su “plavi šljemovi” bili na taj način izloženi riziku da bi se NATO primorao da prekine bombardovanje, kako ne bi ubijao “svoje vojnike”. To je nazvao “vojničkim trikom”.

“Oni, međutim, nisu bili izloženi ništa većoj opasnosti od NATO bombardovanja od naših vojnika koji su bili u blizini”, kazao je Vojvodić.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida i terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.