Vještakinja tvrdi: Minoran broj nestalih Srebreničana

Vještakinja tvrdi: Minoran broj nestalih Srebreničana

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Odbrana je pred sudije izvela vještakinju za demografiju Svetlanu Radovanović, koja je osporavala metode i nalaze eksperata Tužilaštva, naročito one o nestalima iz Srebrenice.

Prema riječima vještakinje, demografi Optužbe u svojim radovima nisu precizirali “šta podrazumijevaju pod pojmom Srebrenice”, istaknuvši da su u jednom trenutku kao područje Srebrenice obuhvatili “čak 15 opština… među kojima i neke u zapadnoj Srbiji”.

Kao primjer je navela da je vještak Optužbe Helge Brunborg u jednom izvještaju napisao da su neke osobe iz Srebrenice nestale u opštinama Loznica, Valjevo, Priboj, ali i na Tari.

Ocjenjujući da je riječ o “statistički minornim brojevima”, Radovanović je zaključila da za njihovo navođenje nije bilo drugog razloga, “osim težnje da se što više uveća broj žrtava”.

Vjerodostojnost studija demografa Tužilaštva, Radovanović je osporavala i tvrdnjom da za čak 29 odsto osoba sa spiskova nestalih nedostaje datum rođenja, a za 20 odsto podaci o mjestu nestanka.

Rad demografa Tužilaštva, Radovanović je nazvala “neprofesionalnim” i “intelektualno nepoštenim”.

Radovanović je osporavala metode i nalaze eksperata Tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. godine zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Prema nalazima eksperata Optužbe, koji su pominjani u sudnici, poslije pada Srebrenice nestale su ukupno 7.692 osobe.

Iskaz u odbranu Mladića, Radovanović će nastaviti sutra, 25. augusta.

Mladića optužnica tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.