Ljudski doček: Građani Minhena doniraju pomoć izbjeglicama, a policija pomaže

Ljudski doček: Građani Minhena doniraju pomoć izbjeglicama, a policija pomaže

Veliki broj građana Minhena izbjeglice dočekuju sa vodom, hranom, odjećom i igračkama kako bi pokazali svoju podršku onima koji su u Njemačku došli iz ratom razorenih dijelova Iraka i Sirije.

Policija je jutros nakon dojave da je na glavnu željezničku stanicu došlo oko 590 novih izbjeglica informaciju podijelila putem Twittera uz rečenicu “Svi koji žele pomoći su dobrodošli”.

Snage sigurnosti nisu mogle predvidjeti da će samo u roku od nekoliko minuta na stotine građana Minhena doći do stanice na kojoj su se izbjeglice nalazile. Svoje oduševljenje policija je također objavila putem društvene mreže Twitter.

Do 13 sati izbjeglice koje su tada polako premještane u prihvatne centre dobile su toliko pomoći od običnih građana da je policija bila prisiljena zamoliti ljude dobre volje da prestanu slati i uručivati pomoć.

One koji su nastavili dostavljati pomoć vlasti su uputile ka gradskom vijeću koje će skupljenu hranu i odjeću distribuirati sistematski.

U Minhen je proteklih dana vozovima došlo više hiljada izbjeglica, a koje su prethodno svoj put krčile kroz Makedoniju, Srbiju i Mađarsku. Vlada predviđa da će ukupan broj izbjeglica i migranata ove godine preći 800.000.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.