Video: Austrija – Kamion sa mrtvim izbjeglicama ostavljen na auto putu

Video: Austrija – Kamion sa mrtvim izbjeglicama ostavljen na auto putu

U napuštenom kamionu na istoku Austrije danas su pronađena tijela oko 50 izbeglica, objavio je list Krone, navodeći da su se oni najvjerovatnije ugušili.

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je kamion pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu “mnogo mrtvih ljudi”.

On je dodao da zasad ne može da precizira broj pronađenih tjela izbjeglica, prenijeo je Reuters.

Na desetine hiljada izbjeglica iz kriznih područja na Bliskom istoku i Africi pokušava da se domogne zemalja EU.

Tjela izbjeglica su pronađena u kamionu koji je bio parkiran u zaustavnoj traci kod mjesta Parndorf, a uočili su ga zaposlenik u preduzeću za održavanje puteva „Asfinag“.

{youtube}WvJFc9Weh64{/youtube}

Kamion je na tom mhestu bio parkiran duže vrijeme, zbog čega su službenici „Asfinag-a“ pozvali policiju, koja je otvarnjem vozila naišla na više desetina leševa.

Na konferenciji za štampu, sazvanoj nakon stravičnog otkrića ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da je to „najstravičnija slika kako krijumčari rade“.

„Danas je tužan dan. Ko još misli da su krijumčari dobronamerni pomagači izbjeglicama više nema pomoći“; poručila je ministarka.

Prema njenim rječima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mjere protiv krijumčarske mafije.

„Mafija mora znati da u Austriji nije bezbjedna“; naglasila je ona.

Ova tragedija, kako je dodala, pokazuje koliko je važno da se na spoljnim granicama uspostave prihvatni centri, koji bi sprječili krijumčare da rade, jer bi u tim ustanovama bile donijete brze odluke ko su izbjeglice a ko ekonomski imigranti.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je između 20 i 50 tjela pronađeno u kamionu slovačkih tablica.

Već duže vrijeme austrijske  vlasti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbjeglica „uguraju“ u kamione u kojima nemaju dovoljno kisika.

Takođe svakodnevno se dešava da krijumčari na autoputu izbacuju veće grupe izbjeglica, te često dolazi do saobarćajnih nesreća u kojima stradaju imigranti  koji se kreću putem.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.