Prijedor: Instalacija u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba

Prijedor: Instalacija u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba

U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, u nedjelju 30.augusta, na glavnom gradskom trgu u Prijedoru Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” će postaviti instalaciju koja za cilj ima skretanje pažnje javnosti na problem nestalih stanovnika ovog grada.

Instalacija je namijenjena građanima Prijedora, slučajnim prolaznicima ali i članovima porodica i prijateljima nestalih osoba. Putem ovog javnog događaja želimo javnosti u Prijedoru predstaviti imena svih stanovnika koji su nestali u ovom gradu i okolnim mjestima. Instalacija će pružiti informacije i o najvećim do sada pronađenim masovnim grobnicama u kojima su ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Prijedora.

Poznanici, rođaci i sugrađani nestalih osoba će imati priliku da javno upute ličnu poruku onima koje 23 godine tražimo. Poruke će moći uputiti i institucijama odgovornim za (ne)pronalazak nestalih osoba.

Instalacija će biti postavljena na glavnom gradskom trgu u Prijedoru (ispred ‘Patrije’) u nedjelju 30.augusta 2015.godine u trajanju od 11:00 h do 14:00 h.

Pozivamo članove porodica nestalih osoba da ponesu sa sobom fotografije, lične predmete ili druge uspomene na nestale rođake kako bi tog dana mogli da ih izlože javnosti Prijedora i na taj način i sami da doprinesu u skretanju pažnje na sramotu države i lokalne zajednice što još uvijek nije rasvijetljena sudbina njihovih najmilijih.

Podršku ovoj instalaciji pružat će mladi iz Centra za mlade ”Kvart”. Sve dodatne informacije možete dobiti na tel. 052215635.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.